Ravinteet terveelle ja kauniille iholle

Julkaistu 05.06.23



Iho on elimistömme suurin elin, ja se heijastaa monin tavoin fyysistä terveyttämme. Jos meiltä puuttuu joitakin ravinteita, se näkyy usein ihosta. Lisäksi on kiistatonta, että jotkin ravintoaineet, kuten erilaiset vitamiinit, voivat imeytyä elimistöön syömisen lisäksi myös ihon kautta. Vaikka kosmeettisten ravinteiden saanti ei voikaan kompensoida ravinnepulaa kokonaisuudessaan, se voi auttaa aktivoimaan iho- ja kudostoiminnot uudelleen ja tasapainottamaan näin epätasapainoista toimintakiertoa.

• Miksi ravinteiden tasapainoinen saanti on niin tärkeää ihollemme?

• Mitkä ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä ihollemme?

• Ja mitä nämä ravintoaineet sisältävät?

Tässä blogiartikkelissa haluamme antaa teille yleiskuvan tärkeimmistä ravintoaineista terveelle, säteilevälle iholle, kertoa teille, millä tavalla ne voidaan parhaiten ottaa vastaan ja ennen kaikkea käsitellä tärkeimpiä ravinteita tulevan kesän aikana.


Mikroravinteiden merkitys ihollemme

Ihosoluillamme on elinikäinen kyky jakautua ja uudistua, mutta se heikkenee iän myötä. Jotta tämä valtava uudistusprosessi sujuisi ongelmitta, ravintoaineiden, erityisesti mikroravinteiden, eli vitamiinien, kivennäisaineiden ja omega-rasvahappojen saanti on erittäin tärkeää.

Tutkijat ovat jopa alkaneet pitää ihoa sisäelimiemme toimintakyvyn peilinä, mutta ravinteiden huomattava puute ilmenee vasta pitkän ajan kuluttua, jolloin iholle ilmaantuu tyypillisiä oireita, kuten ärsytystä, hilseilevää ihoa, kalpeaa ulkonäköä tai ryppyjä. Jo paljon ennen tätä hetkeä ihomme biokemialliset prosessit eivät enää toimi optimaalisesti, aineenvaihdunta on häiriintynyt, energiansaanti on hidastunut ja solun uudistumiskyky on heikentynyt.

Jotta edellä mainittuja ihomuutoksia voitaisiin ennaltaehkäistä ja jotta elimistömme saisi mahdollisimman paljon ravintoa sisältä ja ulkopuolelta, on suositeltavaa käyttää tasapainoisen ruokavalion lisäksi myös kosmeettisia tuotteita, joihin on lisätty asianmukaiset mikroravinteet. On olemassa paljon tuotteita, jotka sisältävät erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, kuten valkoista teetä, aloe veraa tai oliiviöljyä. Tässä yhteydessä ratkaisevaa ei ole välttämättä tietyn ravintoaineen saanti, vaan useiden toisiaan aktivoivien ravintoaineiden välinen vuorovaikutus oikeassa yhdistelmässä ja pitoisuuksissa. Aloe vera esim. sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita, joita esiintyy usein vain pieninä määrinä, mutta joiden yhteisvaikutuksella saadaan aikaan optimaalinen vaikutus.


Tärkeimmät ihoravinteet yleiskatsauksessa

Mitkä mikroravinteet ovat erityisen tärkeitä elinvoimaiselle iholle ja miten niitä voidaan käyttää? Seuraavassa on teille tärkeimmät ravintoaineet. Erityisesti vitamiinit ovat tässä yhteydessä erityisen tärkeitä. Ne edistävät solujen muodostumista, sääntelevät kosteutta, estävät tulehdusta ja myös ihon kuivumista.

A-vitamiini

A-vitamiinia tai sen esiastetta betakaroteenia tai provitamiini A: lla on keskeinen asema ihon rakenteelle ja terveydelle. A-vitamiinin puute voi ilmetä muun muassa ihon kuivumisena tai tulehduksena. Se edistää solujen muodostumista, edistää ihon uuudistumista, kosteutta, anti-aging-vaikutusta ja suojaa haitallisten UV-säteiden vaikutuksilta. Vitamiinia on saatavilla elintarvikkeista, kuten porkkanoista, parsakaalista ja bataatista, ja sitä on myös pieninä määrinä voiteissa ja öljyissä, kuten aknenhoitotuotteissa.

B-vitamiini

Kaikki 8 B-vitamiinia (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12), jotka on yhdistetty B-vitamiinikompleksiksi, osallistuvat merkittävästi solujen uudistumiseen ja parantavat ihomme kosteutta. B2-vitamiinia on pääasiassa soijapavuissa, maitotuotteissa ja munissa, ja sitä käytetään kosmetiikkatuotteissa voiteiden, geelien tai seerumien muodossa. Se on pääasiassa kosteuttava ja rauhoittava ainesosa kuivalla, kutisevalla iholla. Myös B12-vitamiinia, joka on vain eläintuotteissa, esiintyy nykyään useissa kosmeettisissa valmisteissa, ja se hoitaa kuivaa ihoa, joka on taipuvainen neurodermiittiin.

E-vitamiini

E-vitamiinia kutsutaan usein C-vitamiinin kanssa anti-aging-vitamiiniksi, joka on yksi antioksidanteista. E-vitamiini saattaa lisätä kollageenin määrää ihossa ja siten lisätä ihon kimmoisuutta. Sitä esiintyy useissa kasviöljyissä, kuten oliiviöljyssä, avokadoissa, pähkinöissä ja viljassa, ja sitä käytetään usein ihonhoidossa vartalon voiteissa tai öljyissä. Pieni vinkki: E-vitamiini on myös erityisen tehokas raskausarpien ehkäisemisessä. Providan Jeunesse- ja Mille Fleurs-linjan tuotteet sisältävät E-vitamiinia ja estävät ihon ikääntymisen merkkejä.

Sinkki

Sinkki on olennainen hivenaine ihmiskeholle, ja sitä käytetään pääasiassa ihotulehduksen ja epäpuhtauksien hoitoon, koska se säätelee ihon rasvahappotasapainoa. Sinkkilähteitä ovat esimerkiksi liha, juusto, täysjyvät ja pähkinät. Sinkkivoiteet ovat kosmetiikkateollisuudessa yleisiä. Ne voivat myös suojata auringonvalolta. Valikoimassamme oleva Propolis-sinkkivoide on täsmähoitotuote ihon epäpuhtauksille.

Omega-rasvahapot

Toinen tärkeä rooli voidaan lukea omega-rasvahappojen, tarkemmin Omega-3-, Omega-6- ja Omega-9-rasvahappojen, ansioksi. Ne ovat olennainen osa ihon yläkerrosten rakentamista, ne ovat anti-inflammatorisia ja luovat sileän, tasaisen ja terveen ihon. Rasvahapot sisältyvät pääasiassa kalaan ja öljyihin, kuten rypäleiden siemeniin, rapsiöljyyn tai soijaöljyyn. Helokin siemenet tuottavat öljyä, joka on erityisen rikas omega-6 rasvahappojen osalta. Providan Helokkivoide sisältää siis runsaasti sitä.

Hapettumissuoja iholle: antioksidanttien rooli

Myös antioksidantit ovat keskeisessä asemassa ihon hoidossa ja terveydessä. Ne ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät ihon hapettumisen ja siten sen vanhenemisen torjumalla vapaita radikaaleja.

Vapaat radikaalit ovat epästabiileja molekyylejä, joilla on puuttuva elektroni, jonka ne sitten hakevat aggressiivisessa prosessissa ja tuhoavat tärkeitä yhdisteitä, kuten proteiinia tai rasvahappoja. Tämä prosessi johtaa ihon kunnon heikkenemiseen ja ihon vanhenemiseen. Vapaiden radikaalien syntymistä edistävät muun muassa UV-säteily, ilman saasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö ja stressi. Kun vapaiden radikaalien määrä elimistössä on erityisen suuri, puhutaan oksidatiivisesta stressistä.

Antioksidantit lievittävät oksidatiivista stressiä pysäyttämällä vapaita radikaaleja ja neutraloimalla ne. Kosmetiikka-alalla antioksidantteja käytetään anti-aging tuotteissa. Antioksidantteja ovat sinkki, seleeni, C-vitamiini, E-vitamiini, A-vitamiini, B-vitamiini ja sinkki. Yksi tuote, jota voimme suositella tässä yhteydessä, on Mille Fleurs päivävoide.

Kesäkuukausina on myös erityisen tärkeää kiinnittää huomiota tehokkaaseen UV-suojaan ja välttää keskipäivän aurinkoa. Muuten, tiesittekö, että mineraalit ja siis myös mineraalimeikit ovat luonnollinen aurinkosuoja?


Viisas valitsee runsaasti ravitsevia tuotteita - terveelle ja säteilevälle iholle

Yhteenvetona voidaan todeta, että mikroravinteilla voi olla tärkeä rooli ihomme terveyden kannalta ja että mikroravinteiden käyttö voi edistää ihon säteilevää ja sileää ilmettä. Suosittelemme siksi, että sekä ruokavalion että käytettyjen ihonhoitotuotteiden osalta otetaan huomioon mahdollisimman suuri pitoisuus ja mikroravinteiden vaihteluväli. Provida Organics pitää tuotekehittelyssä erittäin tärkeänä sellaisten laadukkaiden ainesosien käyttöä, jotka antavat iholle mahdollisimman paljon mikroravinteita.

Artikkelin tuotteet
Tehokosteuttaja Kuivalle, jopa kutisevalle iholle Kaikenikäiselle iholle
26.50€
Täsmähoito epäpuhtauksiin Nopea, parantava vaikutus Rasvoittuvalle tai akneiholle
26.50€
Vähentää juonteita Uudistaa ihoa Ikääntyvälle iholle
25.90€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...