Pigmenttimuutokset iholla – hoito ja ennaltaehkäisy

Julkaistu 11.04.22


Kerromme tarkalleen, mitä pigmenttimuutokset ovat, miten ne syntyvät ja ennen kaikkea miten voit hoitaa niitä.

Pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa kotona voiteilla tai ihotautilääkärillä, jolla on resursseja happohoitoihon ja laserhoitoihin. Mutta mikä on vielä parempi: päivittäin käytetty aurinkosuoja estää tehokkaasti pigmenttimuutoksien syntymistä.


Kuinka hoitaa pigmenttimuutoksia ja mitä hoitokeinoja on olemassa?

Pigmenttimuutosten hoitoon ja poistamiseen on monia vaihtoehtoja. Ihotautilääkärin laserhoidot tai lääkevoiteet tarjoavat nopean korjauksen - mutta ne voivat myös olla äärimmäinen taakka iholle. Luonnolliset vaikuttavat aineet eivät poista pigmenttimuutoksia välittömästi, mutta ne voivat vähitellen häivyttää ne. Santaverden Age Protect -tuotelinja tarjoaa luonnollisen ratkaisun pigmenttimuutosten hoitoon.


Kuinka voiteet voivat hoitaa pigmenttimuutoksia?

On ihovoiteita, joissa on erilaisia vaikuttavia aineita, jotka auttavat haalistamaan tai poistamaan pigmenttimuutoksia. Näitä on yleensä käytettävä säännöllisesti ja pidemmän aikaa. Joten kärsivällisyyttä tarvitaan pigmenttimuutosten hoitoon voiteilla.

Erilaisia vaikuttavia aineita voidaan käyttää pigmenttimuutosten hoitoon ja poistamiseen. Nämä sisältävät esimerkiksi aktiivisen ainesosan A-vitamiinihapon (tretinoiini). Voiteet, jotka sisältävät tätä vaikuttavaa ainetta, ovat tehokkaita, mutta vaativat reseptiä - ja aivan oikein: A-vitamiinihappovoiteet voivat ärsyttää ihoa ja tehdä siitä herkemmän valolle, mikä puolestaan näyttää suosivan uusien pigmenttimuutosten muodostumista. Lisäksi lääkärit neuvovat raskaana olevia ja imettäviä naisia välttämään tätä vaikuttavaa ainetta.

Santaverden Age Protect -tuotelinja on yhteensopiva ja hellävarainen vaihtoehto pigmenttimuutosten häivyttämiseen tai poistamiselle. Tasapainottavan hoitosarjan tarkoituksena on vähentää pigmenttimuutoksia luonnollisella tavalla. Aktiivisten ainesosien kompleksi sisältää kasvien juuriuutteiden yhdistelmän, joka tulee kolmesta kasvista:

• Sirppilehtinen kanin korva (Bupleurum Falcatum Root Extract)

• Mongolian tragantti (Astragalus Membrane aceus Root Extract)

• Suurilehtinen mazatecin salvia (Atractyloides Macrocephala Root Extract)

Niitä esiintyy Etelä-Euroopassa ja Aasiassa, ja niitä käytetään joskus myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Tämä vaikuttava ainekompleksi luonnollisesti tasapainottaa melaniinin muodostumisen aineenvaihduntaa. Se säätelee melaniinin tuotannosta vastuussa olevan tyrosinaasientsyymin toimintaa. Tämä vähentää liiallista melaniinin muodostumista. Lisäksi vaikuttava aineyhdiste estää uusien pigmenttikertymien muodostumisen. Tulos: pigmenttimuutokset haalistuvat hiljalleen.


Mikä voide auttaa parhaiten pigmenttimuutoksia vastaan?

Jokainen iho reagoi eri tavoin eri vaikuttaviin aineisiin. Jos iho on erittäin kestävä, hedelmähapoilla varustettuja voiteita voidaan kokeilla. Mutta ole varovainen, koska pahimmassa tapauksessa vahingoitat ihoa entisestään. Vaurioitunut iho on siten alttiimpi pigmenttimuutoksien muodostumiseen. Voiteet, jotka yleensä vahvistavat ihon estettä ja suojakerrosta, ovat sopivampia, jotta voidaan rakentaa hyvä perusta uusien pigmenttimuutosten muodostumista vastaan. C-vitamiinia sisältäviä voiteita voidaan käyttää myös terveelle iholle. Nämä myös haalistavat pigmenttimuutoksia pitkäaikaisen käytön jälkeen. C-vitamiinivoiteet voivat kuitenkin johtaa äärimmäiseen valoherkkyyteen ja auringonpolttamiin. Siksi on käytettävä erittäin korkeatasoista aurinkosuojaa joka päivä.

Vinkki: luonnonkosmetiikassa on myös joitain ratkaisuja kasvojen pigmenttimuutosten torjumiseksi. Age Protect -sarja Santaverdeltä sisältää puhdasta aloe vera -mehua ja arvokasta aloe vera -kukkanektaria. Aloe vera -kukkanektarin käyttö on toistaiseksi ainutlaatuinen kosmetiikkamarkkinoilla. Korkealla antioksidanttikapasiteetillaan arvokkaan nektarin on osoitettu suojaavan vapailta radikaaleilta, oksidatiiviselta rasitukselta ja vahvistavan ihon omaa vastustuskykyä. Lisäksi juuriuutteiden vaikuttavan aineen kompleksi vähentää aktiivisesti ja estää pigmenttihäiriöiden muodostumista.


Happokuorinnat pigmenttimuutoksia vastaan

PHA-hapot: PHA-happoja (polyhydroksihappoja) ovat esimerkiksi glukonolaktoni, laktobionihappo ja galaktoosi. PHA-hapot ovat hyvin samankaltaisia kuin AHA-hapot - mutta ne eroavat molekyylikooltaan. Suuremmat PHA: n molekyylit ovat hellävaraisempia ja niitä voidaan käyttää myös erittäin herkälle iholle. PHA-happo glukonolaktoni, joka sopii hyvin herkille ihotyypeille, on peräisin maissista. Se kuorii varovasti, vahvistaa ihon estettä ja stimuloi solujen uudistumista.

Entsyymit kuorivat: klassiset entsyymikuorinnat luottavat luonnollisiin hedelmäentsyymeihin. Bromelaiinientsyymi uutetaan ananaskasvin hedelmistä ja varsista. Se liuottaa ihosoluja ja likaa hiukkasia ja parantaa ihon väriä. Bromelain-entsyymiä käytetään usein luonnonkosmetiikassa, koska se on tehokas ja lempeä iholle samanaikaisesti. Entsyymi kuorintapuuterissa Santaverde luottaa myös PHA-happo glukonolaktonin ja bromelaiini entsyymin lempeisiin mutta tehokkaisiin ominaisuuksiin. Kuorinta on erityisen sopiva herkälle iholle. Lisäksi entsyymikuorinta auttaa tukkeutuneisiin huokosiin, mustapäihin, ja näppylöihin.


Miten estää pigmenttimuutosten syntymistä?

Ennaltaehkäisy on kaikkein tärkeintä. Syy on helppo selittää: pigmenttimuutosten ehkäiseminen on paljon helpompaa, halvempaa ja terveellisempää kuin olemassaolevien pigmenttilaikkujen poistaminen. Pigmenttimuutosten estämiseksi tarvitset vain vähän kurinalaisuutta ja oikeita vaikuttavia aineita.


Ehkäise pigmenttimuutoksia aurinkosuojalla

Oikea aurinkosuojaus on tehokkain ja tärkein keino pigmenttimuutosten kehittymistä vastaan. Korkeatasoista aurinkosuojaa ei pidä käyttää vain rannalla tai auringonoton aikana, vaan aina, kun menet ulos. Nykyään aurinkovoiteet ovat niin hyvin muotoiltuja, että ne voivat korvata päivähoidon. Kun käytät aurinkovoidetta, varmista myös, että voidetta on käytettävä uudelleen useita kertoja päivässä täydellisen suojan takaamiseksi. Lisäksi pitkät vaatteet ja päähineet tarjoavat lisäsuojaa auringolta.


Antioksidantit pigmenttimuutosten muodostumisen estämiseksi

Antioksidantit suojaavat ennenaikaista ihon vanhenemista vastaan ja voivat estää pigmenttipisteiden muodostumisen, koska ne torjuvat vapaita radikaaleja tai oksidatiivista stressiä. Terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja joitain superruokia, kuten mustikoita, pähkinöitä ja viinirypäleitä, saat jo tarpeeksi antioksidantteja ihovaurioiden estämiseksi. Antioksidanttien suora käyttö iholle tarjoaa lisäsuojaa haavoittuvaa ihoa vastaan.

Luonnolliset antioksidanttiset aktiiviset ainesosat kosmetiikassa ovat esimerkiksi:

  • Acai
  • Argan
  • Ohdakkeen siemenöljy
  • Ektoiini
  • Aloe vera kukkauute
  • Vihreä tee


Seuraavat vitamiinit voivat myös edistää suojatoimintoa:

  • C-vitamiini
  • E-vitamiini
  • K-vitamiini
  • B2-vitamiini


Hivenaineet voivat myös suojata ja hoitaa ihoa. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Sinkki
  • Seleeni


Mitä pigmenttimuutokset ovat?

Pigmenttimuutoksia voi muodostua ihoalueille, jotka ovat erityisen usein alttiita auringolle. Siksi niitä tulee usein kasvoihin, dekolteen tai olkapään alueisiin. Hyperpigmentaatio on yleensä vaaratonta, mutta se voi olla myös merkki ihosyövästä.

Pigmentoituneet ihoalueet, tunnetaan myös nimellä pigmenttimuutokset, voivat näkyä vaaleina tai tummanruskeina merkkeinä iholla. Ne eivät ole koholla tai tunnu iholla, ja siksi ne voidaan helposti erottaa syntymämerkeistä.

Toisin kuin pisamia, joita esiintyy myös lapsuudessa, pigmenttimuutokset lisääntyvät vanhetessamme ja sitä mitä enemmän altistumme auringolle.


Pigmenttimuutosten tyypit ja niiden oireet

Kollektiivinen termi ”pigmenttimuutokset” kattaa eri lajit, joista jokaisella on erilaiset tunnistusominaisuudet ja oireet. Pigmenttimuutokset ovat yleisimpiä ihomuutoksia.

Pigmenttiläiskät

Pigmenttiläiskät ovat pigmenttimuutoksia, jotka lisääntyvät elämän aikana ja johtuvat pääasiassa auringonotosta. Ne esiintyvät usein kasvoilla, käsillä tai muilla altistuneilla ihoalueilla. Tyypillisesti ensimmäiset pigmenttiläiskät näkyvät korkealla otsan alueella, koska alue unohdetaan usein aurinkovoidetta käytettäessä. Toinen pigmenttiläiskien oire on, että ne tuskin haalistuvat talvella. Asianmukaiset kosmetiikka tuotteet tai vaikuttavat aineet voivat kuitenkin auttaa poistamaan pigmenttiläiskiä tai saada ne haalistumaan.

Syntymämerkit

Syntymämerkit tai luomet sisältyvät myös pigmenttimuutosten luokkaan, koska ne ovat myös värillisiä eri tavalla kuin muu iho. Suurin ero muihin hyperpigmentaatioihin on luomien luonne. Ne eivät usein ole vain näkyviä, vaan myös tuntuvia. Joten syntymämerkkien oire on tiettyjen ihosolujen tumma ja tuntuva kasvu. Useimmissa tapauksissa nämä solut ovat ja pysyvät hyvänlaatuisina. Syntymämerkkejä on kuitenkin tutkittava säännöllisesti dermatologisesti ihosyövän poissulkemiseksi.

Pisamat

Pisamia pidetään myös pigmentin muutoksena, tarkemmin sanottuna hyperpigmentaationa. Ne esiintyvät kuitenkin usein lapsuudessa, ja ne näkyvät selkeämmin kesällä kuin talvella. Pisamia esiintyy perheissä, mikä osoittaa, että ne ovat periytyviä. Kuten pigmenttiläiskissä, melanosyytit vapauttavat liikaa melaniinia, jotta nämä ihoalueet muuttuvat tummemmiksi kuin muu iho. Tyypillinen pisamia erottava piirre on, että ne ovat usein ensimmäisiä, jotka ilmestyvät nenän ympärille.

Melasma

Klorasmat tai melasmat ovat suurempia kuin pigmenttiläiskät ja johtuvat yleensä hormonaalisista muutoksista. Melasma esiintyy usei erityisesti raskauden aikana tai ehkäisypillereiden käytön aikana. Tyypillisiä oireita ovat suuret, tummat täplät, joita esiintyy pääasiassa kasvoilla. Ns. raskauden naamio yleensä häipyy itsestään synnytyksen jälkeen.


Miten pigmenttimuutokset kehittyvät ja mitkä ovat syyt?

Pigmenttimuutokset johtuvat melanosyyteistä. Nämä ovat ihosoluja, jotka vapauttavat ihon pigmenttiin melaniinia. Kun aurinko paistaa iholle, muodostuu melaniinia ja iho on parkittu suojaamaan ihosoluja UV-säteilyltä. Pigmenttimuutoksia esiintyy, kun liiallista melaniinia tuotetaan erityisen alttiilla alueilla.

Auringonoton lisäksi syynä voi olla myös perinnöllinen alttius pigmenttimuutoksille. Lisäksi ne esiintyvät useammin naisilla kuin miehillä. Syynä tähän ovat naispuoliset hormonit, jotka edistävät hyperpigmentaatiota. Jos nainen käyttää lisäksi ehkäisypillereitä, pigmentaatiohäiriöitä voi esiintyä useammin. Raskaana olevilla naisilla on myös lisääntynyt pigmenttimuutosten riski.

Lääkkeitä, määrättyjä voiteita tai jopa joitain elintarvikkeita pidetään muina mahdollisina pigmenttimuutosten syinä. Lääkkeet, kuten antibiootit, kemoterapialääkkeet, kortisoni ja mäkikuisma, voivat lisätä ihon herkkyyttä valolle ja siten edistää ihon muutoksia.

Artikkelin tuotteet
-20 %
Vahvistaa ihon elastisuutta Häivyttää pigmenttimuutoksia Ehkäisee ihon pieniä juonteita
37.72€ 47.14€
-20 %
Aktivoi solujen uusiutumista Korjaa pigmenttimuutoksia Syväkosteuttaa
46.12€ 57.65€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...