Nauti auringosta kasvien voimalla

Julkaistu 29.03.23




Luonto on täynnä asiantuntevaa tietoa, kun on kyse auringosta. Dr. Hauschka aurinkosuojatuotteissa yhdistyvät aprikoosi-, kaktusviikuna-, kehäkukka-, masmalouutteet ja kasviöljyt, jotka tarjoavat viisinkertaisen hoidon ja suojauksen. Näin hyödynnetään todellisten aurinkospesialistien kykyjä.

Mehukkaita, pehmeitä ja makeita hedelmiä, kasvavaa rehevyyttä ja yltäkylläisyyttä silloinkin, kun aurinko paahtaa ja maaperä on hedelmätöntä ja kuivaa – olemme innoissamme kasvien voimasta ja innoittamia. On siis selvää, että aurinkotuotteiden suhteen käännymme jälleen pätevimmän tuntemamme asiantuntijan, luonnon puoleen. Aprikoosin ja kaktusviikunan kaltaiset kasvit elävät sovussa auringon kanssa; ne pysyvät hyvinvoivina jopa äärimmäisissä olosuhteissa, joissa ne menestyvät ylellisesti, runsaasti ja kauniisti.


Puutarhan tunteminen ja ymmärtäminen

Ne, jotka kaivavat maata molemmin käsin, ymmärtävät kasvien olemuksen. Ne, jotka omaksuvat luonnon rytmiä seuraavat värit, kukat, juuret ja tekstuurit. Yksi heistä on Joscha Huter, WALA:n eli Dr. Hauschka kosmetiikan valmistajan lääkekasvitarhan puutarhuri. Huter tietää, että aprikoosi on yksi maailman vanhimmista viljellyistä hedelmistä. Aprikoosipuut seisoivat Pohjois-Kiinassa yli 4000 vuotta sitten ja matkustivat Silkkitietä pitkin Syyriasta Turkin kautta Eurooppaan. Aprikoosille lämpö ei ole ongelma. Aprikoosi muuttaa valon lämmöksi, Huter selittää. Aprikoosipuun alla seisova voi kokea suoraan tämän lämmön.


Auringon suutelema

Aprikoosi on avokätinen puu. Se ei piilota hedelmiään esimerkiksi mantelipuun kaltaisen kovan kuoren alle. Sen sijaan se tarttuu valoon, paistattelee auringossa ja ojentaa hedelmänsä sitä kohti: nurinkuriseen, pyöreään ja pulleaan. Hedelmistä tulee vaaleanpunaisia, mutta ei aurinkovaurioiden vuoksi – päinvastoin: ne vain kypsyvät ja tuoksuvat. Aprikoosi muuttaa lämmön terveeksi makeudeksi ja väriksi, Huter sanoo.

Rakastamme aprikoosin elinvoimaa ja tasapainoa sekä sen kykyä samanaikaisesti säilyttää ja antaa kosteutta. Aurinkosuojatuotteen italialaisten aprikoosien kullankeltainen sellu siirtää nämä ominaisuudet iholle ja vahvistaa omia voimiaan, kun menet ulos aurinkoon.


Kultaiset hedelmät

Ne maistuvat parhaimmilleen, kun ne ovat vielä auringosta lämpimiä: rakastamme aprikooseja – eikä vain niiden herkullisen, samettisen, makeanmakuisen lihan vuoksi. Monet muut kyvyt tekevät aprikoosiuutteesta erinomaisen ainesosan aurinkosuojatuotteeseen.


Herään auringon kanssa

Aprikoosi kuuluu ruusuperheeseen ja osaa hyödyntää ensimmäiset auringonsäteet. Sen nimi juontuu latinan sanasta praecoces, joka tarkoittaa varhaista kypsymistä. Hedelmäpuu oli niin nimetty roomalaisina aikoina, koska se kukkii ensimmäisenä vuonna.


Juhla kaikille aisteille

Oranssinkeltainen väriltään, samettisen pehmeä ja viettelevän tuoksuva. Sitten tuoreen hedelmälihan ensimmäinen puraisu – makea, sileä ja täysin tasapainossa happamuuden kanssa. Kun olet maistanut tällaisia aprikooseja, haluat syödä niitä ikuisesti!


Aarre idästä

Aprikoosin sanotaan olevan yksi vanhimmista viljellyistä hedelmistä, jotka oletettavasti löydettiin Pohjois-Kiinasta 4000 vuotta sitten. Kultaisen värisiä hedelmiä kaupattiin Silkkitien kautta, ja ne päätyivät Syyrian halki Rooman valtakuntaan.


Kasvis hedelmien joukossa

Aprikoosi voi melkein mennä kasvikseksi ravintoarvon perusteella: mitkään muut hedelmät eivät sisällä näin suuria määriä karotenoideja, mineraaleja ja kuituja. Yksi tai kolme näistä samettisista hedelmistä antaa 2 mg karotenoideja, mikä on suositeltavin päiväannos.


Kauniin tehokas

Aprikoosit ovat täynnä tervettä kasvivoimaa: karotenoidit vahvistavat immuunijärjestelmää, suojaavat ihoa UV-säteilyltä, B5-vitamiini on hyväksi hermoille ja foolihappo lisää solujen vaihtuvuutta.


Keidas aavikolla

Kaktusviikuna on myös todellinen supertähti auringolta suojautumisessa. Se on taitavasti sopeutunut elämään aavikoilla ja aroissa ja kehittänyt ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sen kukoistamisen jopa karuissa olosuhteissa. Joscha Huter kertoo, miten osa näistä tempuista toimii: Kasvi vangitsee kosteuden versojen vahakerroksen alle. Kaasunvaihto tapahtuu vain yöllä, kun kaktusviikuna voi imeä kosteutta viileämmästä ilmasta. Tämä tekee kasvista erinomaisen veden varastoimiseen. Jokainen verso, kukka ja hedelmä voi muodostaa juuria.

Dr. Hauschkan aurinkosuojatuotteessa käytetty kaktusviikuna tulee Sisiliasta ja Tunisiasta. Sen runsaat voimat antavat mahdollisuuden nauttia auringosta: tuoreesta kasvista otetut uutteet suojaavat ihoa kuivumiselta, suojaavat auringonpolttamilta ja stimuloivat ihoa uudistavia prosesseja. Lisäksi pigmentit kaktusviikunassa estävät valonaiheuttamaa ihon vanhenemista. Silti suosittelemme, että aurinkoon suhtaudutaan vastuullisesti.


Kuoppainen vesitankki

Kaktusviikunan vihreitä suojuksia eivät ole lehdet, vaan versot, jotka varastoivat vettä. Ne pystyvät kuitenkin edelleen fotosynteesiin, joten ne toimivat kasvien lehtinä, oksina ja runkoina yhdessä. Jokaisen, joka haluaa maistaa makeita hedelmiä, on ensin läpäistävä nämä.


Aina valmiina juurruttamaan

Jokainen verso, hedelmät ja jopa kaktusviikunan kukat voivat kasvattaa juuria – eikä siihen tarvita sadetta. Näin kasvi pystyy imemään esimerkiksi kylmästä yöilmasta pienimpiäkin määriä kosteutta ja muodostamaan uusia versoja.


Kosteuden lukitseminen

Kaktusviikuna on löytänyt oman ovelan keinonsa estää vedenhukkaa helteen aikana: se sulkee huokoset ja "pidättelee hengitystään, kunnes ilma jäähtyy tai tulee kosteammaksi. Nämä kasvit vaihtavat siis kaasuja vain öisin – optimaalinen energiaa säästävä tekniikka!


Kirkas ja terveellinen

Kirkas kaktusviikunan lihan väri johtuu siitä, että siinä on paljon luonnollisia pigmenttejä. Näillä on antioksidanttivaikutus, joka auttaa suojaamaan soluja ja elimiä, kuten ihoa ja munuaisia sekä verisuonia.


Pienikokoinen, mutta isokokoinen

Aurinkovoiteissamme on paitsi hoivaavia kasveja, myös nanokokoisia mineraali-UV-suodattimia. Miten ne toimivat ja miksi käytämme niitä? Vastaukset antavat Leonie Goller, ruokakemisti ja kosmetiikan turvallisuus- ja tiedotustiimin jäsen WALA:lta.

Leonie: Nanometri on millimetrin miljoonasosa. Tämän visualisoimiseksi, jos ihmiskeho olisi maapallon kokoinen, nanohiukkaset olisivat appelsiinin kokoisia.


Nanohiukkaset ovat siis pieniä hiukkasia, joiden pituus on 1–100 nanometriä. Mutta mitä ne tekevät aurinkovoiteessani?

Leonie: Ymmärtääkseen tämän on ensin tiedettävä, mistä nanohiukkaset on tehty. Aurinkotuotteissamme käytämme vain mineraali-UV-suodattimia sinkkioksidia ja titaanidioksidia. Nämä ovat ainoat luonnolliset UV-suodattimet, jotka on lueteltu EU:n kosmetiikka-asetuksessa, joka on hyväksytty NATRUE-kriteerien mukaisesti sertifioidulle luonnonkosmetiikalle ja jotka täyttävät omat korkeat laatuvaatimuksemme. Molemmat esiintyvät luonnostaan maan mineraaleissa, ne eivät ole hormoniaktiivisia, iho sietää niitä erittäin hyvin, ja ne tehoavat heti, kun aurinkovoidetta on levitetty. Aurinkovoiteissamme käytetään näitä nanokokoisia hiukkasia.


Mitä on titaanidioksidi ja miten se toimii?

Titaanidioksidi ei liukene veteen, ja sitä muodostuu, kun luonnollinen mineraali-ilmeniitti hajoaa ja sitoutuu happeen. Aurinkovoiteessa nämä nanohiukkaset ovat iholla ja heijastavat UVA- ja UVB-säteilyä peilin tavoin. Tämän vuoksi käytämme myös kahta eri mineraali-UV-suodatinta. Kokonaisvaltaista aurinkosuojaa varten ihoa on suojattava laajalta UV-säteilyltä. Tämä paitsi auttaa ehkäisemään auringonpolttamaa ja ihon vanhenemista myös suojaa esimerkiksi ihosyöpää aiheuttavan auringon säteilyn syvemmältä tunkeutumiselta. Titaanidioksidi ja sinkkioksidi peittävät molemmat.


Jos nanohiukkaset ovat mineraali-UV-suodattimia, tarkoittaako se, että ne ovat harmittomia iholleni?

Titaanidioksidi ja sinkkioksidi eivät läpäise ihoa. Euroopan komission kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea on vahvistanut, että tämä pitää paikkansa jopa auringon vahingoittamasta ihosta ja herkästä lasten ihosta. Nanohiukkasten käytöstä on jopa hyötyä UV-suodattimien tehossa. Mitä pienemmät hiukkaset, sitä tehokkaammin ne suojaavat ihoa auringolta. Nanohiukkasilla varustettua mineraaliaurinkovoidetta on myös helpompi levittää, mikä vähentää valkoista lopputulosta iholla.


Nanohiukkaset ovat siis täysin harmittomia?

Tähän kysymykseen on mahdotonta vastata yleisellä tasolla, koska nanohiukkasilla on monia erilaisia ominaisuuksia. Yksi asia on kuitenkin varma: titaanidioksidin ja sinkkioksidin nanohiukkaset ovat täysin turvallisia kosmeettisissa valmisteissa, kuten aurinkovoiteessa.


Entä kemialliset UV-suodattimet?

Tällä hetkellä EU:ssa on hyväksytty käytettäväksi 29 UV-suodatinta. Näihin kuuluvat kaksi mineraalisuodatinta, mutta myös kemialliset UV-suodattimet, kuten oktokryyleeni, oksibentsoeni ja oktinoksaatti. Nämä ovat pieniä molekyylejä, jotka läpäisevät ihon ylimmän kerroksen ja muuttavat UV-säteilyn kuumuudeksi kemiallisessa reaktiossa. Monien näistä kuitenkin epäillään muuttavan hormonitasoja ja aiheuttavan ihoärsytystä. Lisäksi kemialliset UV-suodattimet saastuttavat ympäristöä. Siksi Havaiji ja Palau kielsivät tiettyjä kemiallisia UV-suodattimia sisältävien aurinkovoiteiden käytön vuonna 2021.


Viiden voima

Aurinkosuojatuotteidemme koostumukset viimeistellään Dr. Hauschkan oman lääkekasvitarhan kasvatetuilla arvokkailla uutteilla: kehäkukalla ja masmalolla. Niiden tasapainottavat ominaisuudet tekevät niistä paitsi tärkeitä ainesosia Dr. Hauschka ihonhoitotuotteissa, myös auttavat rauhoittamaan auringolle altistunutta ihoa. Yhdessä laadukkaiden kasviöljyjen kanssa tämä viisinkertainen kasvien yhdistelmä vahvistaa tehokkaasti ihon omaa kosteustasapainoa ja antaa samalla iholle hemmottelua. Nauti kasveista, nauti auringosta!

Artikkelin tuotteet
Äärimmäiselle auringon altistumiselle Suojaa ja hoitaa ihoa, vedenkestävä Hienovarainen peittävyys
31.81€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...