Haastattelussa Tarja Kivinen – iho-ongelmien ratkaisija

Julkaistu 29.11.23



Haastattelussa Tarja Kivinen, iho-ongelmien ratkaisijana tunnettu farmaseutti, kosmetologi sekä Ihohoitola Lupauksen perustaja. Tarja kertoo ammattilaisen näkemykset monia askarruttaviin kysymyksiin liittyen ihonhoitoon sekä iho-ongelmiin.


Mitä paljon suomalaisten ihoja nähnyt ammattilainen on mieltä suurimmista iho-ongelmista ja niiden hyvästä ja huonosta tai väärästä hoidosta?

Perioraalidermatiitti (POD) ja rosacea (ruusufinni)

– Hoitosuunnitelmissa erilaisten ihonhoitotuotteiden yhteisvaikutus voi olla kriittinen asia hoidon onnistumisen näkökulmasta. Esimerkiksi herkistyneellä (POD/rosacea) raaka-aineiden tulee tukea toisiaan ja rauhoittaa ihoa.

– Näen myös paljon erilaisia hoitosuosituksia, jotka ovat ristiriidassa keskenään, eli raaka-aineiden yhteisvaikutuksia keskenään ei ole mietitty. – Jo pelkästään huonosti yhteensopiva tuote-cocktail voi olla omiaan aiheuttamaan ihossa epätasapainoa.


Akne ja hormonaalinen akne

– Valitettavasti kaikille hoidettaville annetaan lähes sama resepti tai lääkevoide pelkästään hoidoksi. Katsoin itse tätä touhua yli 25-vuotta apteekin tiskin takaa. Seurauksena asiakkaat olivat epätietoisia, miten muuten vaikkakin lääkehoitojen ohella voisi ihoaan hoitaa, sillä hetkellä ja jatkossa. Lähes pääsääntöisesti hoidoksi annetaan vain resepti.

– Monet akneiholle suunnitellut tuotteet eivät tue tätä yhtälöä, vaan ovat reseptilääkkeiden ohella turhan vahvoja sekä stimuloivia. Esimerkiksi hormonaalisen aknen kohdalla selkeitä syitä ja vastauksia ei oikein tunnu löytyvän oppikirjoista. Sen sijaan syy-yhteydet löytyvät usein hoitotyön kautta.


Atopia

–Perusvoiteet ovat tarkoitettu atooppisessa ihottumassa läpäisysuojan vahvistamiseen, jotkut valmisteet parantavat ihon suojaominaisuuksia, toiset taas huonontavat.

– Jatkuva ihon läpäisyestettä heikentävän perusvoiteen käyttö voi johtaa ”perusvoidekierteeseen”. Esimerkiksi propyleeniglykoli saattaa heikentää ihon läpäisyestettä.

– Sain itse hankalaan atopiaan apua Dr. Hauschka atooppiselle iholle suunnitelluista MED linjan tuotteista.

*Atopia on ihon fysiologinen ominaisuus: se on perinnöllinen allergiataipumus, joka herkistää atooppiselle ihottumalle.


Yleisistä virheellisistä ihonhoitokäsityksistä

– Ihonhoitovaihtoehdot rajataan suppeasti vain ihotyyppien mukaan, vaikka ihossa. voi olla samanaikaisesti esimerkiksi perioraalidermatiitti ja atopiatausta.

– Joskus ihoa voi myös hoitaa liikaa. Ihonhoidossa on trendikästä, että kokeillaan paljon kaikenlaista uutta. Liiallinen into kokeilla uusia ihonhoitotuotteita, saattaa saada ihon oireilemaan, jos sitä kuormitetaan liian suurella määrällä erilaisia tuotteita tai jos käytettävät tuotteet ovat iholle liian voimakkaita tai sisältävät kovasti aktivoivia ainesosia.

– Ihonhoidossa tulisi pureutua taustasyihin pelkkien oireiden sijaan.

– Erilaiset myytit raaka-aineista, kuten alkoholin kuivattavuudesta kasvovesissä: etanoli toimii kosmetiikassa myös kuljettimena eli se edistää useiden aktiiviaineiden imeytymistä. Lisäksi alkoholi haihtuu nopeasti iholta.

– Kasvovesien koostumuksista yleisesti: pikemminkin kokonaisuus on enempi kuin osiensa summa eli ei voi sanoa suoraan onko vesipohjainen kasvovesi huonompi kuin esimerkiksi glyserolia sisältävä kasvovesi. Pelkkä yksittäinen aine ei ratkaise yhtälöä vaan juuri kokonaisuus on enempi kuin osiensa summa.

– Kosteutta sitovista aineista: humektantit, kuten propyleeniglykoli ei automaattisesti siirrä kosteutta ihoon päin: ympäristön suhteellinen kosteus vaikuttaa asiaan. Humektantti voi ottaa vettä joko ympäröivästä ilmasta tai ihosta. Eli joissakin olosuhteissa humektantti voi jopa edistää ihon kuivumista.

– Hyaluronihaposta: glykaanit ovat polysakkarideja, joista tunnetuimmat ovat glykosamiiniglykaanit. Näitä ovat kondroitiinisulfaatti ja hyaluronihappo. Ne ovat soluväliaineen omia ainesosia, jotka ovat oleellisen tärkeitä koko solulle ja vaikuttavat sen kosteuspitoisuuteen. Dermiksen soluväliaine on pääasiassa hyaluronihappoa, ulkoisesti se sitoutuu hyvin ihon keratiiniin ja vähentää näin ryppyjen syvyyttä.

*Humektantti = kosteutta sitova aine. Esimerkiksi glyseroli tai propyleeniglykoli.


Siitä, mitä jokaisen suomalaisen kannattaisi ihosta ja sen hoitamisesta tietää tai oppia

– Suomen ilmasto-olosuhteiden vaikutus ihonhoitoon kylmänä vuodenaikana tulisi ymmärtää. Kasvojen ihon suojaus säästää monelta harmilta jatkossa, kuten esimerkiksi couperosalta tai jopa rosacealta.

– Ei ole järkevää eikä välttämätöntä käyttää terveen ihon toimintoja korvaavia aineita, kuten AHA- tai muita happoja ja liposomeja säännöllisesti kotihoidossa. Ne vain aiheuttavat lisääntynyttä riippuvuutta kyseisistä aineista ja passivoivat ihon toimintoja. Lisäksi epidermiksen kyky tuottaa kiihtyvällä tahdilla keratinosyyttejä on rajallinen. Meidän skandinaavistamme muutenkin jo ohutta ihoa ei kannata entisestään ohentaa ja herkistää.

– Puhdistustuotteet ovat parhaimmillaan ihonhoitotuotteita pelkän puhdistuksen sijaan. Eli kannattaa suosia tuotteita, jotka aloittavat puhdistusvaiheessa jo ihon hoitamisen. Esimerkiksi myös atoopikkojen tulisi huomioida tämä vartalonpesutuotteissa.

*Keratolyyttiset aineet = keratiinia liuottavat aineet, kuten maitohappo, hedelmäuutteet (papaijauute, ananasuute), hedelmähapot, hunaja, salisyylihappo ja rikki leseet ja niiden fermentit.

*Ihoa mekaanisesti kuorivia aineita = mantelijauhe, erilaiset savilajit, polyetyleenit.


Mihin hoitomuotoihin Lupaus uskoo ja miksi?

– Me Lupauksen hoitajat olemme aivan lumoutuneita lymfahoitojen vaikutuksiin ja tehoon mm. aknen, rosacean, perioraalidermatiitin ja couperosan hoidossa. Myös puremalihasten jäykkyydestä aiheutuneisiin ihon epätasapainotiloihin tästä menetelmästä on ollut suuri apu ihonhoidollisesti. Keveät liikkeet aktivoivat pinnallista imusuonistoa ja parantavat kehon nestekiertoa sekä aineenvaihduntaa ja tulokset näkyvät välittömästi.

– Kaikilla Lupauksen hoitajilla on taito tehdä manuaalista lymfaa sekä lymfastimulaatiota. Valitettavasti tämä hoitomuoto on nykyisin harvojen hoitajien valikoimissa ja kouluissa ei käsityksemme mukaan enää uusille kosmetologeille tätä menetelmää juurikaan opeteta. Toivottavasti tähän tulisi muutos.

– Lupauksessa uskotaan myös kosketuksen laatuun ja sitä olemmekin opiskelleet Dr. Hauschka koulutuksissa. Kosketus, joka kunnioittaa yksilöllisiä rajoja ja silti koskettaa syvältä. Holistisuus käsite on vahvasti läsnä kaikessa mitä teemme.

– Yksi mitä emme allekirjoita on mm. mikroneulaus. Tämä siitä syystä, että emme halua aiheuttaa tietoisesti traumaa iholle, kun siihen ei ole tarvetta. Jokainen hoitotyössä tai apteekkialalla ollut henkilö tietää miltä neulankärki näyttää mikroskoopilla yhden käytön jälkeen. Se on kuin auennut kukka… Ja tällä samaisella neulalla rullataan ihoa useita kertoja. On sanomattakin selvää, että menetelmä ei voi tukea ihon hyvinvointia.

– Aikoinaan perustettaessa Lupausta meitä lähestyi taho, joka olisi keinolla millä hyvänsä halunnut meidän tekevän kyseisiä hoitoja, sillä kuulemma kaikki uskoisivat farmaseutti-kosmetologin ihmeitä tekevään hoitoon. Kuulemma olisin tehnyt hyvät tilit tällä menetelmällä… Kaikesta huolimatta en kuitenkaan hoitomenetelmää hoitolaani valinnut. Hankalien aknearpien ym. kyseessä ollessa saatan asiakkaan kanssa hänen niin halutessaan ohjata hänet mielummin osaavan ihotautilääkärin luo. Lopputulos yhteistyössä on paljon parempi.

– Toinen mielestäni kyseenalainen menetelmä on galvaaninen virta aineiden imeyttämisessä. Kemiaa pidemmälle opiskelleena en vain voi vakuuttua miten poolisuuteen vedoten tämä olisi oikeasti mahdollista. Tästä asiasta väittelin jopa CIDESCO-tutkinnon näyttökokeessa. Onneksi kuitenkin läpäisin tutkinnon ja osaan perustella eri laitteiden käyttöä kosmettisissa hoidoissa.

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...