Aromaterapia – hoitoa keholle ja sielulle

Julkaistu 16.09.21



Aromaterapia – mitä se todella on?

Määritelmän mukaan aromaterapia on eteeristen öljyjen käyttöä hyvinvoinnin lisäämiseksi ja erilaisiin paranemistarkoituksiin. Aromaterapia on osa kasviperäistä luontaislääkintää ja keskittyy erityisesti elimistön omien itsensä parantavien voimien aktivoimiseen. Ei tietenkään tarvitse olla luontaislääkitsijä nauttiakseen eteeristen öljyjen rauhoittavista tuoksuista. Ennen kuin annamme sinulle yksinkertaisia hyvän olon vinkkejä ja ohjeita kylmille syyspäiville, katsotaanpa taaksepäin tuoksujen ja aromien historiaan.


Tuoksujen ja aromien historia

Tuoksujen ja aromien historia on yhtä vanha kuin ihmiskunta. Jo muinaisina aikoina tiedettiin, että tietyt tuoksut eivät voi vain vaikuttaa positiivisesti ihmissuhteisiin, mutta nämä kasveista peräisin olevat aromit vaikuttavat myös erittäin voimakkaasti mieleen, sieluun ja kehoon. Aromaterapian perustan loivat luostarit, jotka välittivät tietoa yrttien ja tuoksujen parantavista voimista. Termin aromaterapia keksi ranskalainen René-Maurice Gattefossé, ja se julkaistiin ensimmäisen kerran hänen samannimisessä teoksessaan vuonna 1937. Kemisti Gattefossé tuli aromaterapian kanssa tutuksi lähes vahingossa — laboratoriossaan sattuneen onnettomuuden jälkeen hän laittoi laventeliöljyä palovammoihinsa ja havaitsi niiden parantuneen suhteellisen nopeasti ja ilman suuria arpia.




Eteeristen öljyjen ominaisuudet ja uuttaminen

Vuosisatojen ajan kasviperäisiä tuoksuja on käytetty lisäämään hyvinvointia. Aromaterapiassa käytettävät eteeriset öljyt eli tuoksut saadaan eri kasveista. Monet näistä kasveista kuuluvat lääkekasvien luokkaan. Valmistusprosesseja ovat mm. höyrytislaus ja uutto. Kemiallisesti jokainen eteerinen öljy on sekoitus eri orgaanisia yhdisteitä. Eteeristen öljyjen tuoksu ja kemiallinen koostumus muuttuvat maaperän olosuhteiden, ilmaston vaihtelujen ja viljelymenetelmien mukaan. Jotkut eteeristen öljyjen uuttamiseen tarkoitetut kasvit on poimittava tiettyyn aikaan vuodesta ja jopa tiettyyn aikaan päivästä. Eteeriset öljyt ovat tuoksuvia ja haihtuvat nopeasti ilmassa. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ne ovat kirkkaita ja läpinäkyviä ja niiden koostumus on vetinen, toisin kuin rasvaöljyt, kuten oliiviöljy, avokadoöljy, manteliöljy jne. Tähän mennessä tunnetaan reilusti yli tuhat erilaista eteeristä öljyä. Mutta vain pientä osaa, noin 150:tä käytetään kosmetiikassa.




Käyttö

Aromaterapian salaisuus perustuu luonnollisiin kasviperäisiin raaka-aineisiin, joita voidaan helposti ja menestyksekkäästi käyttää monin eri tavoin. Jotta eteeriset öljyt voivat sytyttää luonnolliset vaikutukset, on tärkeää käyttää puhtaita luonnollisia eteerisiä öljyjä ja välttää synteettisiä tai ”luontoidenttisiä” muunnelmia. Luonnonkosmetiikassa eteerisiä öljyjä käytetään sekä niiden tuoksuun että luonnollisten aktiivisten ainesosien vuoksi. Teepuuöljyä löytyy esimerkiksi Providan Teepuu shampoosta ja piparminttuöljyä Hampaidenpuhdistusöljystä. Voit toki myös sekoittaa omia luomuksiasi ja lisätä haluamiasi eteerisiä öljyjä pieninä määrinä vartalovoiteeseen, hiustenhoitotuotteisiin tai suihkugeeliin. Varmista, että nämä tuotteet sisältävät niin kutsuttua kantoöljyä tai alkoholia eteerisen öljyn imeytymiseen. Sen lisäksi, että eteerisiä öljyjä käytetään kosmeettisissa valmisteissa, on tietenkin useita muita tapoja käyttää eteerisiä öljyjä. Tunnetuimpia ovat diffuuserit, joissa tihkutetaan haluamaasi eteeristä öljyä veden joukossa huoneilmaan — 2–3 pisaraa yleensä riittää. Olohuoneen voi esimerkiksi muuttaa miellyttävän lämpimäksi santelipuun tuoksuiseksi keitaaksi tai luoda muutamaan jooga- tai rentoutusharjoitukseen täydellisen tunnelman muutamalla tipalla laventeliöljyä. Yhdistettynä oikeaan musiikkiin, jokainen harmaa syysilta voidaan muuttaa tunnelmalliseksi illaksi. Tai miten olisi rauhoittava kylpy, johon on lisätty muutama tippa jasmiiniöljyä? Himmennetyllä valolla, kynttilällä ja mukavalla kirjalla melkein tuntuu kuin olisi lomalla. Mitä öljyjä haluat käyttää ja mihin tarkoitukseen, riippuu tietenkin makusi ja tarpeittesi mukaan. Koko Provida Organics eteeristen öljyjen valikoiman ja eri eteeristen öljyjen vaikutukset löydät täältä.

Artikkelin tuotteet
Luomulaatuinen Antimikrobinen, piristävä Stressin lievitykseen
17.86€
Raikkaan metsäinen Luomulaatuinen Syventää hengitystä
12.75€
Elvyttävä, energisoiva Ikääntymismuutoksiin Luomulaatuinen
17.05€
Raikas, virkistävä Keventää tunnelmaa Luomulaatuinen
15.90€
Luomulaatuinen Rauhoittava Stressiin ja univaikeuksiin
16.00€
Raikas, stimuloiva Lievittää stressiä Luomulaatuinen
10.70€
Luomulaatuinen Sopii huonetuoksuksi Hedelmäinen
10.40€
Kukkainen ja makea Tasapainottaa Luomulaatuinen
27.85€
Parantaa keskittymiskykyä Virkistävä, pirteä Luomulaatuinen
10.80€
Luomulaatuinen Hengitystä syventävä Sopii saunaöljyksi
10.70€
Voimakkaan kukkainen "Rakkauden öljy" Rentouttava
21.10€
Lempeä huonetuoksuna Sopii hierontaöljyyn Herkälle iholle
18.60€
Tasapainottava Harmonisoiva Kaikille ihotyypeille
20.05€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...