Mitä on ayurvedinen ihonhoito

Julkaistu 08.06.21



Säännöllistä, ihon tarpeita huomioivaa, kokonaisvaltaista, puhdasta.

Säännöllisyys ja perusrutiini on terveen ihon ylläpitämistä. Kaupungeissa on saasteita, jotka on hyvä puhdistaa pois iholta ennen voiteiden imeytymistä. Lempeästi ja säännöllisesti puhdistettu iho ei kerää mustapäitä ja tarve voimakkaisiin puhdistaviin toimenpiteisiin vähenee.

Ihon tarpeiden huomioiminen tarkoittaa sitä, että antaa iholle sen verran ja sellaisia ihonhoitotuotteita, että iho on tasapainossa ilman kuumotusta, ihottumaa, hilseilyä, epäpuhtauksia, punoitusta, läiskiä. Jotta iso säilyy kauniina, terveenä ja nuorekkaana, ei ole tarpeen hoitaa sitä kaikella mahdollisella. Se saattaa jopa olla haitallista, koska ihon oma toiminta laiskistuu, ja ihon oikea kunto on vaikeaa havaita monien erilaisten aineiden tekemien vaikutusten alta.

Ayurvedassa nähdään ihminen kokonaisuutena. Hoitamalla tasapainoon yhden osan kokonaisuudesta, kuten ihon, kokonaisuus tasapainottuu. Ihonhoito hoitaa siis myös mieltä ja tunteita. Jos kärsii univaikeuksista, huolista ja ahdistuksesta, voi hieroa jalat ennen nukkumaanmenoa paahtamattomalla, lämmitetyllä seesamiöljyllä. Ayurveda suosittelee myös päivittäistä itsehierontaa öljyllä, abhyangaa, jolla on todettu olevan monia terveysvaikutuksia. Jos se tuntuu haastavalta, niin kerran viikossakin on paljon enemmän kuin ei koskaan. Hoitamalla yhtä osaa olemuksessa, vaikka ihoa, vaikutamme kokonaisuuteen, eli keho-mieliolemuksen hyvinvointiin ja sitä kautta terveyteemme. Tarkemmin tätä holistista mekanismia on selitetty artikkelissa Mitä on ayurveda?

Providan ihonhoitoaineissa käytetään vain luomulaatuisia, puhtaita, kasviperäisiä raaka-aineita (joissain tuotteissa voi olla lanoliinia, mehiläisvahaa tai hunajaa, joten pieni osa tuotteista ei ole vegaanisia). Pohjana on ihon elementtejä tasoittavat valitut kasviöljyt, rohtouutteet ja miedot eteeriset öljyt. Puhdas tarkoittaa sitä, ettei käytetä synteettisiä aineita ja raaka-aineissa ei ole kasvintorjunta-ainejäämiä.

Kun ihminen ikääntyy, iho ohenee ja sitten kuivuu, sitten se ryppyyntyy. Tämä tapahtuu estrogeenin vähenemisen takia. Kasviöljyt ovat kasviestrogeenipitoisia. Esimerkiksi näin Providan ayurvediset ihovoiteet ja naamiot tasapainottavat ikääntymisen aiheuttamia muutoksia ihossa. Rasvat lisäävät Kapha-elementtiä ihossa. Kapha-iho vanhenee hitaasti, sillä se on paksu ja öljyisenkostea, se käyttää tehokkaasti hyödykseen vitamiinit.

Vata- ihon taipumus on olla erittäin kuiva ja ohut, otsan huolijuonteet ja reagointi muutoksiin ovat merkkejä Vatan epätasapainosta, joka näkyy ihossa.

Herkkä iho reagoi monin eri tavoin punoittamalla, ihottumilla, kuumotuksella, näpyillä, t-alueen rasvaisuutena, ennenaikaisesti ryppyyntymällä. Sanotaan, että kitkerä lääke on parhain, ja se onkin tämän ihotyypin hoidossa. Rohtokasvit ovat useimmiten kitkeriä, ja niitä käytetään Providan voiteissa, laadukkaita, harkittuja, luomulaatuisia ja kohtuudella niin, että aineet sopivat herkimmällekin iholle tasapainottaen.

Keho on ihmeellinen kokonaisuus, joka pyrkii joka hetki pitämään tarkassa tasapainossa lukemattomia tekijöitä. Sydän sykkii, kalium- ja natriumtasapaino on tarkassa balanssissa, hormonit tuovat meille hyvää mieltä ja saavat meidät tuntemaan välittämistä muita olentoja kohtaan, sähköiset hermoimpulssit saavat ajattelemaan näitä ajatuksia ja näpyttelemään näppäimiä. Silmien rakenne luo valoista ja varjoista eläviä kuvia aivojemme valkokankaalle. Optimaliseen toimintaan vaikuttaa se, miten paljon keholla on käytettävissään tarpeellisia aineita. Me vastaanotamme nämä aineet siitä, mitä nautimme. Siis ruokaa, joka syödään nautinnolla ja joka koostuu puhtaista ja tuoreista raaka-aineista. Happea, riittävä ulkoilu luonnossa, hyvä mieliala, rehellisyys itseä kohtaan. Kuten kaikki elimet, iho osaa toimia täydellisessä tasapainossa, kun sisäiset ja ulkoiset olosuhteet ovat elämälle suotuisia.

Iho on ayurvedan mukaan osa vastustuskykyämme sairauksia vastaan. Tummat (Vataa) tai turvonneet (Kaphaa) silmänaluset, punoittava iho (Pittaa), ennenaikainen ryppyisyys (Vataa tai Pittaa), erilaiset näpyt (Pittaa tai Kaphaa), kaikki kertovat elimistön tilasta, jota hoitamalla voimme edistää terveyttämme ja estää sairauksia.

Terve iho on kaunis iho.


Tee ayurvedinen kehotyyppitesti tästä.



Sybila Pitkänen

Ayurvedan harjoittaja

Luomukosmetologi

Artikkelin tuotteet
Öljysekoitus Pitta-doshalle Räätälöi tuotteita Demeterlaatuinen
13.95€
Raikastava, virkistävä Demeterlaatuinen Räätälöi tuotteita
13.95€
Rauhoittava, harmonisoiva Demeterlaatuinen Esim. kylpyöljyyn
13.95€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...