Mitä on ayurveda?

Julkaistu 01.06.21


Ayurveda on terveyden tiedettä, joka pohjaa ikivanhaan intialaisen korkeakulttuurin aikana ymmärrettyyn tietoon. Kiinalainen lääketiede on luultavasti eronnut ayurvedan perusteista kauan sitten.


Kiinalainen lääketiede on luultavasti eronnut ayurvedan perusteista kauan sitten. Ayurveda perustuu siihen ajatukseen, että jokainen olento on yksilö, sekoitus geenejä, olosuhteita, ympäristön ja yhteiskunnan vaikutusta, ja yksilöllinen kokonaisuus tiettyjä peruselementtejä. Tunnistetaan siis se, että jokaisen yksilön tilanne pitää nähdä yksilöllisenä kokonaisuutena. Kukin yksilö on yhteydessä jatkuvan muutoksen tilassa olevaan ympäristöön sisällämme ja ulkopuolellamme, jonka kanssa pysymme tasapainon tilassa valitsemalla olosuhteita tasapainottavia toimia ja tekoja. Vaikka nauttimalla kylmänä päivänä lämpimiä ruokia ja juomia kylmän sijaan, pukeutumalla tuulisella säällä kunnolliseen kaulaliinaan ja tuulenpitäviin vaatteisiin, tai nuhaisena juomalla lämmintä inkivääri-hunajajuomaa maidon tai kokiksen sijasta.

Tunteet, mielen toiminta, kehon rakenne ja kaikki meissä kertoo yksilöllisestä olemuksestamme ja niiden perusteella ilmiöt ja tyypit jaotellaan kolmeen perusryhmään. Näistä puhutaan, kun puhutaan kolmesta doshasta tai kolmesta ayurvedisesta kehotyypistä.

Elementti Vata on sekoitus ilmaa ja eetteriä, siis kevytrakenteinen, mielikuvituksekas, uutta keksivä, kylmä, muuttuva, älyllinen, vaihteleva, älykkö- tai taiteilijatyyppi.

Elementti Pitta on yhdistelmä tulta ja vettä, siis kuuma, öljyinen, dynaaminen ja aikaansaava, kevyt, käytännöllinen, soturityyppi.

Elementti Kapha on yhdistelmä vettä ja maata, viileä, öljyisenkostea, kestävä, voimakas, vakaa, rakastava, huolehtiva. Mitä Kapha-tyyppi aloittaa, hän tekee loppuun asti, koska hänessä on voimaa jatkaa kaikista esteista huolimatta.

Useimmiten ihmisen kehotyyppi on sekoitus kahta edellä mainittua, mutta jokaisessa henkilössä löytyy noita kaikkia, koska muuten me emme ole olemassa keho-mieliolentoina. Kaikkien doshien tasapainoinen esiintyminen omassa olemuksessa tuo niiden parhaat ominaisuudet käyttöömme. Siksi tasapainotamme sillä hetkellä merkittävintä doshaamme tuomalla elementtejä ja ominaisuuksia toisista doshista. Myös ikävaiheet voidaan jaotella Kapha-lapsuuteen, jossa merkittävää on kasvu, Pitta-aikuisuuteen, jossa merkittävää on hormonitoimintamme ja aktiivisuutemme, ja Vataa lisäävään vanhuuteen, jolloin on aika pohtia asioita. Intialaisessa kulttuurissa aika henkiselle kasvulle on perinteisesti ollut, kun perhevelvollisuudet on hoidettu.

Säätilat voidaan määritellä Vata- kylmään, kuivaan ja tuuliseen, Pitta – kuumaan ja aurinkoiseen ja Kapha – kosteaan ja viileään. Tunnistamalla sään doshan on helppo pukeutua, syödä ja juoda vastakkaisia elementtejä. Kylmää tasapainottaa lämmin, tuulta suoja, aurinkoa varjo. Tunnetilat voidaan määritellä siten, että innostunut, luova ja heikolla hetkellä ahdistunut ja pelokas on Vataa; tehokas ja käytännöllinen, huonolla hetkellä kriittinen ja vaativa on Pittaa; vakaa, vahva ja rakastava, epätasapainoisena omistava ja takertuva on Kaphaa.




Oman keho- mieli- tunnetyypin tasapainottaminen on ensisijaista, sillä silloin lisääntyy se, mitä meissä on vähemmän. Vaikka kun olemme hyvin hoikkia ja väsymme helposti, rasvakudoksen ja voiman eli Kaphan lisääminen lisäämällä lämpimiä, ravitsevia ruokia ja säännöllisyyttä elintavoissa lisää myös Pittaa, joka on lämmin ja öljyinen ja liittyy liikkellepanemiseen. Tai jos olemme hyvin stressaantuneita ja ärtyneitä, luovan Vatan ja kestävän Kaphan lisääminen onnistuu syömällä viileitä ruokia ja välttämällä mausteita. Tai jos nesteitä kertyy, lisätään keveyttä eli Vataa ja metaboliaa eli Pittaa syömällä tulisia ja mausteisia ruokia, lämmintä ja kevyttä.

Mitä herkemmin osaamme kuunnella itseämme ja reaktioitamme ympäristömme tekijöitä kohtaan, sitä paremmin pysymme tasapainossa. Ymmärtämällä eri elementtien ominaisuudet voimme valita vastakkaisia, tasapainottavia tekijöitä.

Mikä tahansa ongelma ilmentää koko olemuksessa olevaa epätasapainoa. Tätä tarkoitetaan, kun puhutaan holistisesta eli kokonaisvaltaisesta hoidosta. Ihminen on aina kokonaisuus. Jotkut iho-ongelmat, vaikka kuiva ihon kuivan ja kylmän pakkaskauden alettua, ovat ohimeneviä. Voiteen vaihtaminen suojaavammaksi, kosteuttavammaksi, tai laadukkaan rasvan sisäisen käytön lisääminen auttaa. Jos ongelma jatkuu pidempään ilman, että se tasapainottuu, ollaan etenemässä kohti tilaa, jota voidaan kutsua sairaudeksi.

Kun korjaamme jossain päin kehoa olevan epätasapainotilan, se vaikuttaa korjaavasti koko olemukseemme sielläkin, missä epätasapaino ei ollut näkyvissä. Meissä jokaisessa on heikot ja vahvat kohtamme, kauniit ja vähemmän imartelevat puolemme. Tukemalla heikkoja kohtia ja korostamalla kauniita etenemme kohti terveyttä tuovaa tasapainoa.

Tee ayurvedinen kehotyyppitesti tästä.


Sybila Pitkänen

Ayurvedan harjoittaja

Luomukosmetologi

Artikkelin tuotteet
Öljysekoitus Pitta-doshalle Räätälöi tuotteita Demeterlaatuinen
13.95€
Raikastava, virkistävä Demeterlaatuinen Räätälöi tuotteita
13.95€
Rauhoittava, harmonisoiva Demeterlaatuinen Esim. kylpyöljyyn
13.95€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...