Millainen on Vata iho- ja ihmistyyppi ja miten sitä hoidetaan

Julkaistu 24.08.21



Kun Vata on ihossa hallitseva dosha, ihohuokoset ovat hyvin pienet. Iho on hiukan kalpea tai harmahtava, suhteellisen ohut ja virheetön. Koskettaessa iho tuntuu viileältä. Reagoi herkästi ympäristön muutoksille.

Jos ihossa on Vata-doshan epätasapaino, iho muuttuu karheaksi ja hilseileväksi, silmän- tai huulenympärykset tummiksi, iho ikääntyy ennenaikaisesti, kuivuu ja rasvapitoisuus on matala. Kuivat ihottumat ovat tyypillisiä Vata-iholla ja niitä voi estää suojaamalla ja ravitsemalla sisäisesti ja ulkoisesti. Otsan rypyt kertovat Vatan lisääntymisestä. Ohuet rypyt ovat merkki Vatan epätasapainosta ihossa.

Kun ihmisen Vata-dosha on tasapainossa, elämässä on henkistä vireyttä, innostusta, virtausta ja inspiraatiota. Vata on elämän henki, jonka vapaa virtaus tuo henkisen vireyden, chi ja prana virtaa. Jos virtaus estyy, alkaa rappeutuminen




Vata-keho on siro ja tyttömäinen tai poikamainen, paino ei nouse helposti, tai nousee ja laskee nopeasti. Rinnat ovat pienet ja pyöreät. Hampaat ovat pienet, tai harvinaisen suuret tai epätasaiset. Vata-mieli on luova, positiivinen, oivaltava, mutta myös huolestunut, hermostunut ja levoton.

Vata ei ole kovin kestävä, joten Vata-kehotyypin tulisi pitää taukoja muutaman tunnin välein työskennellessään ja syödä ravitsevasti ja säännöllisesti voidakseen hyvin. Ruokahalu on kuitenkin epäsäännöllinen. Unettomuus ja kevytunisuus ovat Vata-ominaisuuksia. Epäsäännöllisyys elintavoissa lisää taipumusta epäsäännöllisyyteen ja säännöllisyys tasapainottaa tätä taipumusta. Toisaalta Vata ei tarvitse yhtä paljon unta kuin muut doshat. Vata oppii nopeasti ja unohtaa nopeasti.

Rahaa kuluu, eikä Vata ei ole hyvä säästämään myöskään energiaansa, vaan helposti tekee, kunnes on täysin väsyksissä. Vatan pitäisi muistaa pitää huolta itsestään ja omasta jaksamisestaan, vaikka omien tarpeiden huomaaminen ei olekaan Vatan vahvin puoli. Luovan tai hieman omalaatuisen Vatan ei ole helppoa hyväksyä itseään, vaikka hänessä on potentiaalia tasapainottaa raivokkaita Pitta-ihmisiä ja rauhallisia Kapha-ihmisiä. Vata-henkilö eristäytyy helposti muista, eikä myönnä, että tarvitsee muita ihmisiä.

Vataa tasoittava väri on vihreä; luonnon rauha ja yhteys maahan, tasapaino ja rauha. Vatalle sopii lämpö, mutta ei liian kuuma eikä vaihteleva. Vatalle on tarpeen vetäytyä liiallisesta äänisaasteesta tasapainottumaan luonnon ääniin. Kylmää, kuivaa ja karheaa ominaisuutta tasapainottaa lämmin, kostea, ravitseva ja pehmeä. Päivittäiset kylvyt, hieronnat ja ylipäänsä rauhallinen kosketus ovat välttämättömiä Vatan rauhoittamiseksi.

Vataa tasapainottavat hiukan happamat tuotteet, mutta liiallinen happamuus aiheuttaa Pitta-tyyppisiä ongelmia. Seesamiöljy on paras Vatan tasoittaja; päivittäin kannattaa hieroa ainakin jalat, mieluiten koko keho. Myös seesaminsiemenistä tehdyt halva ja tahini ovat ravitsevia ja hermostoa rauhoittavia ja sopivat Vatalle erinomaisesti. Kiire, matkustaminen, vuorotyö, kiireessä syöminen ja liialliset aistiärsykkeet lisäävät Vataa.


Alla esitellään Vata-ihotyypin tai Vatan epätasapainoa ihossa tasapainottavia tuotteita.

Jasmiini kosteusvoide, Ruusu kasvovesi, Hamamelis puhdistusmaito, Gelee royal silmänympärysöljy, Vata ayurvedinen öljysekoitus, Aloe-ruusu kosteusvoide, Tehokosteuttava naamio, Q10 Anti-aging voide, Mille fleurs päivävoide, Aloe-bio ampullit, Ruusu-ampullitAvokado käsivoide ja In Balance saippua.



Sybila Pitkänen

Ayurvedan harjoittaja

Luomukosmetologi

Artikkelin tuotteet
Puhdistaa ja ravitsee Ylläpitää ihon pH-tasapainoa Kaikille ihotyypeille
28.10€
Kosteuttava ja rauhoittava Uudistava hoitoneste Päivittäiseen käyttöön
25.44€
Elävöittää ja aktivoi ihoa Ihana tuoksu Ohuelle, kuivalle iholle
26.35€
Uudistava Virkistää väsynyttä ihoa Aikuiselle ja ikääntyvälle iholle
31.64€
Vähentää juonteita Uudistaa ihoa Ikääntyvälle iholle
25.90€
Tehokkaasti kosteuttava Uudistaa, vahvistaa Täyteläinen koostumus
26.05€
Vaativalle silmänympärysiholle Uudistaa ja ravitsee Erittäin tehokas
22.30€
Täyteläinen koostumus Imeytyy nopeasti Kuiville ja karheille käsille
12.35€
Täyteläinen palasaippua Patchouli ja minttu Tasapainoa ja harmoniaa
5.75€
Rauhoittava, harmonisoiva Demeterlaatuinen Esim. kylpyöljyyn
13.95€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...