Millainen on Kapha iho- ja ihmistyyppi ja miten sitä hoidetaan

Julkaistu 07.09.21


Kapha iho on paksu, viileä, sileä ja joustava ja se ikääntyy hyvin hitaasti, mutta saattaa puberteetissa olla rasvainen ja tyypillisesti syvät huokoset saattavat tukkiutua ja tulehtua, jos kuona-aineita pääsee kerääntymään esimerkiksi epäterveellisen ravinnon tai käsittelemättömien tunteiden takia. Ikääntyminen näkyy ihon veltostumisena eikä ryppyyntymisenä. Terveen kapha-ihon kyky uusiutua ja parantaa haavat ovat esimerkillinen.

Kaphaa on voimakas elinvoima ja kestävyys, kyky saada loppuun aloitetut asiat. Loistava vastustuskyky liittyy kehon elinvoimaan, ojakseen, joka antaa kyvyn kasvuun niin kehon kuin tunteiden ja henkisen elämän tasolla. Jos kyky uusiutua heikkenee, myös vastustuskyky heikkenee, mieli ja keho alkavat tuntua raskailta ja nestekierto heikkenee.

Kapha-elementti ihmisessä on rauhallisuutta, huolehtivaisuutta, kykyä rakastaa ja antaa anteeksi, viisautta ja hyvää muistia. Jos Kapha on ihmisen rakenteessa epätasapainossa, ihminen muuttuu ahneeksi, mustasukkaiseksi, masentuneeksi tai laiskaksi.




Kapha on rakenteeltaan voimakas ja kestävä, luusto on iso ja rasva- ja lihaskudos kasvavat helposti. Hampaat ovat suuret ja valkoiset, silmät suuret ja hiukset ja ripset suorat, vahvat ja kiiltävät. Huulet ovat täyteläiset ja kosteat. Keho on muodokas ja rinnat ja nännit suuret.

Kapha on säästeliäs niin rahan, kuin ravinteiden suhteen. Hänen kehonsa säästää, ja vaikka hän pystyy työskentelemään väsymättä, hän tulee toimeen melko vähällä ruualla verrattuna muihin doshiin. Kaphan on hyvä hyödyntää potentiaalinsa ja rentoutua fyysisestä työstä olemalla henkisesti aktiivinen ja henkisestä työstä olemalla fyysisesti aktiivinen. Hän nauttii nukkumisesta ja osaa rentoutua ja nauttia elämästä, ja sen vastapainona hänen on hyvä nauttia aktiivisuudesta, johon hänellä on paremmat resurssit kuin muilla. Parhaat urheilijat ovat yhdistelmä Kaphan voimaa ja kestävyyttä ja Pittan räjähtävyyttä.

Kapha on tunteellinen ja hänellä on taipumus suojella itseään ja omia mielipiteitään. Makeat herkut lohduttavat herkkää Kaphaa. Hänelle paras makeuttaja on pienet määrät laadukasta hunajaa, koska kaikista makeuttajista se on lämmittävä ja muut viilentäviä. Yleensäkin Kaphalle sopii kaikki aktivoiva, kuten mausteinen ruoka, joka myös kuivattaa Kaphan öljyisenkosteaa, ja lämmittää luonteenomaista viileää taipumusta. Inkivääri, timjami, pippuri, neilikka, erilaiset yrtit runsaasti käytettynä ovat loistavia Kaphan aktivoijia. Rytmikäs, napakka ja vaihteleva ovat hyviä otteita hieronnoissa, musiikissa ja elämässä yleensä.

Kuivahieronta, hellävaraiset kuorinnat ja lämpöhoidot saavat kuona-aineet liikkeelle. Iho ei kaipaa paljoakaan ravitsemista, vaan aktivointia ja kiinteyttämistä. Raikkaat ja lämmittävät eteeriset öljyt ja punainen väri herättävät Kaphan voiman. Sitruuna virkistää, nostaa mielialaa ja aktivoi mieltä.



Syvät juonteet ja veltto iho kertovat Kaphan liiiallisesta kerääntymisestä. Lihominen, nesteen kertyminen, kasvaimet, vetistävät ihottumat, selluliitti, turvonneet nilkat ja jalat, pussit silmien alla kertovat Kaphan kertymisestä. Kaphalla on hidas, mutta vahva ruuansulatus, ja hän voi kaikista doshista parhaiten syödä raakaruokaa ja muita vaikeasti sulavia ja kevyitä ruokia. Makeiden ruokien, esimerkiksi vesimelonin tai hedelmäsalaatin kanssa Kapha voi kokeilla lämmittäviä mausteita, kuten rosépippuria.

Kaphaa tasapainottaa aktivoiminen ja aktiivisuus. Vahva ja paksu iho kestää hyvin erilaisia käsittelyitä, mutta on tärkeää olla hellävarainen, jotteivat muut doshat lisäänny liikaa. Doshat ovat kuin ympyrä: kun jotain lisääntyy, toista vähenee. Kun jotain tasapainottuu, se vaikuttaa aina muihin doshiin. Dynaaminen tasapainon tila on jatkuvassa liikkeessä, ja oman ainutlaatuisen rakenteen tunteminen ja tasapainottaminen vastavuoroisilla ja täydentävillä elementeillä on avain hyvinvointiin. Kapha tarvitsee usein voimakasta kannustusta, jopa säikähdyksen, tehdäkseen tarpeelliset muutokset elämäntapoihinsa, mutta kun Kapha päättää toimia, hän ei muuta kurssia, vaan jatkaa kärsivällisesti ja sitkeästi.


Kaphaa tasapainottaa erityisesti eri ihon- ja vartalonhoitotuotteisiin lisättävä Kapha ayurvedinen öljysekoitus, Myrttinaamio, Ginkgo bio kuorinta, Tea tree voide ja Melaleuca tehokosteusvoide sekä Vitality saippua.


Sybila Pitkänen

Ayurvedan harjoittaja

Luomukosmetologi

Artikkelin tuotteet
Syväpuhdistaa ja uudistaa Kirkastaa ihoa Kaikille ihotyypeille
26.35€
Hoitaa epäpuhtauksia ja aknea Rauhoittaa ja uudistaa Myös paikallisesti
28.50€
Epäpuhtaalle iholle Rauhoittaa ja viilentää Kevyt koostumus
26.50€
Täyteläinen palasaippua Sitruuna ja appelsiini Energisoivaa elinvoimaa
5.75€
Raikastava, virkistävä Demeterlaatuinen Räätälöi tuotteita
13.95€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...