Mikä auttaa atooppiseen ihottumaan? Tärkeimmät vinkit vanhemmille

Julkaistu 04.01.24



Kärsiikö lapsesi atooppisesta ihottumasta? Vai oletko huolissasi siitä, että he saattavat? Kummassakin tapauksessa voit olla varma, ettet ole yksin lapsesi kanssa. Atooppinen ihottuma on erittäin yleistä lapsilla. Tässä oppaassa jaamme kanssasi mielenkiintoisia taustatietoja ja tärkeimpiä vinkkejä vanhemmille.


Mikä atooppinen ihottuma oikein on? Ja miten voit tunnistaa atooppisen ihottuman lapsilla ja vauvoilla?

Atooppinen ihottuma on ei-tarttuva tulehduksellinen ihosairaus, joka tunnetaan myös nimellä yksinkertaisesti ekseema. Se alkaa usein lapsena tai lapsuudessa ja saattaa hävitä itsestään lapsen ikääntyessä. Atooppinen ihottuma esiintyy erittäin kuivana, kutisevana, hilseilevänä ihona, johon kehittyy ärtyneitä, punoittavia tai tulehtuneita alueita akuuttien jaksojen aikana. Atooppinen ihottuma tulee tyypillisesti vaiheittain, vuorotellen jaksojen välillä, jolloin lapsesi iho on lähes oireeton, ja jaksojen välillä, jolloin lapsella on akuutteja oireita. Kutina on tällöin usein niin voimakasta, että lapset saavat iholleen viiltoja naarmuuntumisen vuoksi. Tämä mahdollistaa bakteerien tunkeutumisen ihon läpi ja aiheuttaa tulehduksia. Joten vaikka lapsesi naarmuuntumisen estäminen on hankala tehtävä, se on myös yksi hyödyllisimmistä asioista, joita voit tehdä vanhempana.


Atooppisen ihottuman oireet ilmenevät eri paikoissa vauvoilla ja lapsilla.

- Atooppinen ihottuma vauvoilla: ilmestyy usein päähän, kasvoihin, korviin sekä käsivarsien ja jalkojen ulkopintaan

- Atooppinen ihottuma vauvoilla: ilmestyy yleensä niskaan, polvien takaosaan, kyynärpäiden kiemuroihin sekä käsiin ja ranteisiin


Huomaa ero

Hiutaleinen iho voi olla ensimmäinen merkki atooppisesta ihottumasta eli ekseemasta vauvoilla. Se on kuitenkin helppo sekoittaa seborrooiseen ihottumaan, joka on vaaraton. Atooppinen ihottuma tuottaa kovia hiutaleita, jotka voivat kuoriutua ja muuttua punaisiksi ja tulehtuneiksi. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä lastenlääkäriin.


Mitkä ovat mahdollisia syitä tai laukaisimia lapsesi atooppisen ihottuman takana?

Se, mikä aiheuttaa atooppisen ihottuman – sekä lapsilla että aikuisilla – on edelleen epäselvää. Se johtuu todennäköisesti useista tekijöistä, mm. häiriintynyt ihosuoja, ympäristövaikutukset ja geneettinen taipumus. Jos toinen vanhemmista kärsii astmasta tai heinänuhasta, jotka kuuluvat myös atooppisten allergioiden ryhmään, tämä lisää lapsen todennäköisyyttä sairastua atooppiseen ihottumaan.

Atooppisen ihottuman puhkeamisen taustalla olevat syyt vaihtelevat suuresti lapsista toiseen, ja siksi ne on tunnistettava yksilöllisesti. Laukaisimia voivat olla villahuovat, keskuslämmitys tai uusi pesujauhe, ruoka tai tulehdus, liian tiheä kylpeminen tai jopa stressi. Kun ymmärrät, mihin lapsesi reagoi, voit valmistautua paremmin tai jopa estää seuraavaa jaksoa.


Mitä voit tehdä, jos lapsellasi on atooppinen ihottuma?

Ensinnäkin sinun pitäisi saada lääkärin selventämään ne oireet, jotka voivat viitata lapsesi atooppiseen ihottumaan. Pyydä neuvoja lastenlääkäriltäsi ja tarvittaessa muilta vanhemmilta. Tästä artikkelista löydät myös käytännön vinkkejä atooppisen ihottuman helpottamiseen – oikeasta ruokavaliosta vähemmän ärsyttäviin vaatteisiin ja sopiviin voiteisiin ja emulsioihin. Lyhyesti: on asioita, joita voit tehdä auttaaksesi. Ja sen tekeminen auttaa sekä sinua että lastasi tuntemaan olonsa paremmaksi.


Kahdeksan testattua vinkkiä atooppisen ihottuman auttamiseen imeväisille ja vauvoille.

Vinkki 1: Laukaisimet – Pidä päiväkirjaa

Atooppisen ihottuman päiväkirjan pitäminen (joko paperilla tai digitaalisessa muodossa) voi helpottaa mahdollisten laukaisimien tunnistamista. Tee päivittäin muistiinpano lapsesi ihon tilasta, mitä hän syö ja juo, mitä ulkoisia vaikutuksia esiintyy (esim. sää, siitepölymäärä, sairaudet, rokotukset, kosketus eläimiin) ja mitä tuotteita levität hänen iholleen. Koska ihoreaktiot ovat viivästyneet, ei ole aina helppoa tunnistaa ihottuman syytä. Siksi on parasta keskustella löydöistäsi lääkärisi kanssa.


Vinkki 2: Ruokavalio – Ota selvää, mikä on hyvää

Pääsääntöisesti iho hyötyy tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää mahdollisimman paljon luonnollisia ruokia ja jossa on vähän valmisaterioita ja sokeria. Atooppisesta ihottumasta kärsivien lasten kohdalla on hyvä selvittää mahdolliset ruokaintoleranssit. Kokeile leikata pois yleiset syylliset, kuten sitrushedelmät, vehnä- tai lehmänmaitotuotteet, jonkin aikaa ja tarkkaile, miten lapsesi iho reagoi. Kuten minkä tahansa eliminaatiodieetin kohdalla, sinun tulee testata vain yhtä mahdollista laukaisinta kerrallaan.


Vinkki 3: Vaatteet – Pidä ärsytys minimissä

Materiaalit, kuten villa tai synteettiset kuidut, voivat ärsyttää ihoa. Jotta ärsytys olisi mahdollisimman vähäistä, valitse lapsellesi väljät vaatteet, jotka on valmistettu naarmuuntumattomasta, kevyestä ja hengittävästä materiaalista (esim. luomupuuvillasta tai silkistä). Poista kaikki tarrat, jotka voivat hieroa ihoa vasten. Käytettyjen lastenvaatteiden ostaminen ja uusien vaatteiden pesu ennen ensimmäistä käyttökertaa auttaa välttämään mahdollisia jäämiä, jotka voivat ärsyttää ihoa tai jopa aiheuttaa allergisen reaktion. Sama koskee pesuaineita: käyttämällä hajusteettomia tuotteita herkälle iholle minimoit ihoärsytyksen riskin.


Vinkki 4: Raapiminen – Minimoi vauriot

Vaikka pystyisit selittämään vanhemmalle lapselle, että raapiminen itse asiassa pahentaa ärsytystä, lasten on mahdotonta vastustaa raapimista kokonaan – varsinkin nukkuessaan. Siksi sinun tulee pitää lapsesi kynnet mahdollisimman lyhyinä. Voit laittaa ne yön ajaksi erityisiin atooppiseen ihottumaan suunniteltuihin puuvillakäsineisiin tai yöpukuihin, joissa on integroidut raapimiskäsineet.


Vinkki 5: Rituaalit – Rytmi, rakenne ja ihokosketus

Lapset ja vauvat, joilla on atooppinen ihottuma, nauttivat vartalokontaktista ja hyväilyistä, joten älä pidättele. Voit yhdistää tämän fyysisen kiintymyksen ihonhoitoon ja levittää samanaikaisesti voiteita atooppiseen ihottumaan. Varaa aikaa hieromalla tuotteita ihoon hellävaraisesti. Kun sisällytät tämän tarinaan tai lauluun, voit jopa muuttaa sen päivittäiseksi rituaaliksi. Rituaalit auttavat antamaan koko perheelle rakenteen ja rytmin. Ne voivat olla erityisen hyödyllisiä iltaisin tapana valmistaa lapsesi hyvään, levolliseen uneen.


Vinkki 6: Itsehoito – Varo myös numeroa yksi

Atooppista ihottumaa sairastavien lasten vanhemmat ovat usein valtavan paineen alla: he haluavat tehdä kaiken oikein, ja siksi he eivät välttämättä käytä tarpeeksi aikaa itseensä. Mutta jos olet rentoutunut, tämä auttaa myös lastasi rentoutumaan. Tee siis itsellesi ja lapsellesi palvelus antamalla itsellesi tietoisesti aikaa: nauti jalkakylvystä, levitä hemmottelevaa ihoöljyä, joogaa, pidä iltalomaa...


Vinkki 7: Kylpeminen – Ei liian pitkään, kuumassa tai usein

Kuumat kylpyt kuivattavat atooppista ihottumaa sairastavien lasten ihoa. Älä pese lastasi liian usein, liian pitkään tai liian kuumassa vedessä. On myös parasta välttää vaahtokylpyjä, joten valitse sen sijaan kosteuttavat kylpyöljyt tai -esanssit. Kylvyn jälkeen taputtele iho varovasti kuivaksi hieromisen sijaan. Koska lasten iho on vielä kehittymässä, se vaurioituu erittäin helposti. Lopuksi muista levittää voidetta lapsesi iholle suihkun tai kylvyn jälkeen.


Vinkki 8: Ihonhoito – Löydä oikeat tuotteet

Lapset, joilla on atooppinen ihottuma, tarvitsevat ammattimaista, hellävaraista ihonhoitoa, joka tukee heidän yksilöllisiä tarpeitaan joka vaiheessa ja on erityisesti sovitettu heidän herkälle iholleen. Dr. Hauschka MED tarjoaa 100 % luonnollisia formulaatioita, jotka eivät sisällä mineraaliöljyjä, silikoneja, ureaa tai hajusteita, koska nämä aineet voivat aiheuttaa lisä ärsytystä. Koko Dr. Hauschka MED ihonhoitovalikoima on dermatologisesti testattu ja myös pienten lasten ja atooppiselle ihottumalle alttiiden ihmisten todettu olevan tehokas ja erittäin hyvin siedetty. Jääruoho vartalovoide, Jääruoho kasvovoide ja Jääruoho tehovoide sopivat jopa vauvoille.


Dr. Hauschka MED:n avulla löydät oikean ihonhoitorutiinin jokaiseen tilanteeseen. Lapsesi ihon tilan mukaan voit valita tuotteiden välillä, jotka hoitavat ja kosteuttavat ihoa (päivittäinen perushoito), jotka palauttavat kosteuttavan tasapainon erityisen kuiville ja kutiseville ihoalueille (tehohoito) ja jotka lievittävät nopeasti aiheuttamaa kutinaa kuivumisen seurauksena (rahoittava akuuttihoito).

Artikkelin tuotteet
Kuivalle ja hilseilevälle iholle Helpottaa kutinaa Vahvistaa ihon suojamekanismia
38.50€
Erittäin kuiville käsille Rasitukselle altistuvalle iholle Pitkävaikutteinen kosteutus
19.00€
Herkälle ja kuivalle hiuspohjalle Atooppiselle hiuspohjalle Hajusteeton
22.56€
Kuivalle ja atooppiselle iholle Lievittää kireyden tunnetta Imeytyy välittömästi
28.76€
Ärtyneelle ja kutisevalle iholle Rauhoittaa punoittavaa ihoa Paikalliseen käyttöön
18.45€
Ehkäisee suun tulehduksia Vahvistaa ikeniä Raikastaa hengitystä
14.30€
Huuliherpeksen ensioireisiin Luonnollinen tukihoito Viilentää ja rauhoittaa
14.35€
Kuivalle ja herkälle hiuspohjalle Hiuspohjan syväpuhdistukseen Suunniteltu atooppiselle hiuspohjalle
25.66€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...