Hyaluronihappo kosmetiikassa – kuinka tehokas aktiivinen ainesosa toimii

Julkaistu 09.04.24



Hyaluronihappo on ollut kaikkien huulilla jo vuosia ihon hoidossa. Lue, mitä hyaluronihappo tarkalleen ottaen on ja mitkä ominaisuudet tekevät tästä ainesosasta niin suositun ihonhoidossa.

Hyaluronihappo on yksi tehokkaimmista vaikuttavista ainesosista nykyaikaisessa kosmeettisessa hoidossa. Tehokkaana kosteusvarastona ainesosa on erityisen suosittu anti-aging -tuotteissa. Hyaluronihappoa sisältävien tuotteiden lista on pitkä ja vaikuttavaa ainetta löytyy joka hintaluokasta ja jokaiselle ihotyypille. Santaverde sarjassa käytetään myös hyaluronihappoa useissa tuotteissamme.


Mikä on hyaluronihappo?

Hyaluronihappo kuuluu niin kutsuttujen polysakkaridien ryhmään, jotka ovat useita sokeriyhdisteitä tai hiilihydraatteja. Vuonna 1934 lääkärit Palmer ja Meyer löysivät sen lehmän silmästä. Vuonna 1981 polysakkaridi tuotiin ensimmäistä kertaa saataville lääketieteelliseen käyttöön.

Hyaluronihappo, kuten sitä usein kutsutaan yleisessä kielessä, on elimistössä luonnollisesti tuotettu aine ja se on osa sidekudostamme, mutta myös nivelnestettä. Se pystyy varastoimaan monta kertaa enemmän vettä ja takaa siten täyteläisen ihon, elastisen kudoksen ja stimuloi haavan paranemista.

Hyaluronihappoa tuottaa keho itse solukalvoissa ja puolet hyaluronihapon varastosta on ihollamme. Kuitenkin 20-vuotiaasta eteenpäin sen määrä heikkenee jatkuvasti normaalin ihon ikääntymisen ja ulkoisten tekijöiden, kuten UV-säteilyn, ympäristövaikutusten jne. vuoksi. Tätä prosessia ei voida pysäyttää sellaisenaan, mutta sitä voidaan hidastaa asianmukaisella hoidolla.


Miten hyaluronihappoa tuotetaan?

Hyaluronihappo, jota iholle tai vartalolle esim. toimitetaan voiteiden tai seerumien muodossa, oli aiemmin saatu eläinmateriaaleista, erityisesti kukonheltoista. Vuonna 1997 tämä prosessi korvattiin biokemiallisella käymisprosessilla, jossa hyaluronihappo saadaan hiivasta. Uusi prosessi johtaa parempaan puhtauteen ja pienempään määrään sivuvaikutuksia. Tällä tavalla valmistettua hyaluronihappoa pidetään vegaanina.


Miten hyaluronihappo vaikuttaa ihoon?

Koska elimistö voi tuottaa hyaluronihappoa itse, sitä pidetään erityisen ihoystävällisenä ja hyaluronivoiteita käytettäessä ei ole odotettavissa sivuvaikutuksia tai allergisia reaktioita. Pitkään käytettynä hyaluronihappo voi parantaa ihon rakennetta ja supistaa huokosia. Lisäksi hilseen muodostuminen normalisoituu intensiivisen kosteutuksen ansiosta. Kosmetiikka käyttää hyaluronihapon kosteutta varastoivia ominaisuuksia täydentämään ihon kosteusvarastoja ja varastoimaan kosteutta. Jopa ärtyneet ihoalueet voivat hyötyä tehokkaasta aktiivisesta ainesosasta, jos se on oikea vaihtoehto. Se suojaa muun muassa ihon suojakerrosta.


Erilaisia hyaluronihappoja

Laboratoriossa tuotettua hyaluronihappoa on saatavilla eri molekyylitasoilla, joita käytetään yksittäin tai yhdistelmänä kosmetiikassa. Muunnelmat eroavat paitsi ketjun pituudestaan myös vaikutuksistaan ihoon tai ihoon, ja siksi niitä käytetään usein yhdessä kosmeettisissa tuotteissa.

Korkeamolekyylinen hyaluronihappo

• koostuu pitkäketjuisista molekyyleistä

• toimii ihon ylimmässä kerroksessa

• muodostaa kosteuttavan kalvon

• suojaa ihoa kosteuden menetykseltä

• kosteuttava vaikutus välittömästi


Matalamolekyylipainoinen hyaluronihappo

• koostuu lyhytketjuisista molekyyleistä

• tunkeutuu ihon syvempiin kerroksiin

• täydentää ihon sidekudoksen kosteuskertymiä

• silottaa ihoa sisältä ulospäin

• parantaa ihon elastisuutta

• on tasoittava vaikutus

• tehokas pitkäaikainen kosteus


Oligomolekyylinen hyaluronihappo

Niin kutsuttu oligohyaluronihappo on pienin ketjuinen hyaluronihappo, ja se löydettiin vasta äskettäin, eikä se ole vielä niin laajalle levinnyt kosmetiikassa. Koska siinä on pienimmät molekyylit verrattuna kahteen muuhun muunnelmaan, ne voivat tunkeutua syvimmälle ihoon.

Ainesosaluettelosta ei kuitenkaan voida päätellä, mitä varianttia voiteessa tai seerumissa käytetään. Variantista riippumatta hyaluronihappo on listattu natriumhyaluronaattina.


Hyaluronihappo ryppyjä vastaan

Hyaluronihappo on laajalti käytetty aktiivinen ainesosa ikääntymistä ehkäisevissä ihonhoitotuotteissa ja sitä käytetään voiteissa, seerumeissa tai tehoainetiivisteissä. Intensiivisen kosteutuksen lisäksi hyaluronivoiteilla on lisäksi ravitseva vaikutus öljyjen lisäämisen ansiosta, kun taas hyaluroniseerumi on kevyempi ja toimii kosteuden lisääjänä. Pienimolekyylistä hyaluronihappoa käytetään ensisijaisesti ryppyjä ehkäisevään vaikutukseen, koska se tunkeutuu ihon syvemmille kerroksille ja tasoittaa ryppyjä sisältä ulospäin kosteutta sitovien ominaisuuksiensa ansiosta. Mutta suurimolekyylistä hyaluronihappoa käytetään myös monissa yhdistelmätuotteissa, koska se muodostaa suojaavan kalvon iholle ja suojaa siten sitä kosteushäviöltä. Hyaluronihappo kytkeytyy ihon keratiiniin niin sanottujen vetysidosten kautta.

Santaverden hyaluron duo -hoidolla on kosteuttava ja täyteläinen vaikutus kaksoishyaluronihapolla. Aktiivinen ainesosakonsentraatti, jossa on korkeamolekyylistä hyaluronihappoa kosteuttamaan ihon pintakerrosta ja pienimolekyylistä hyaluronihappoa ihon syvempiin kerroksiin, tarjoaa erittäin tehokkaan kosteutuksen ja jättää herkälle ja kuivuneelle iholle erityisen näkyvästi virkistyneen, kosteutetun ja tasoittuneen ilmeen.


Hyaluronihappo luonnonkosmetiikassa

Luonnollinen valmistusprosessi hiivabakteerien fermentoinnilla tekee myös aktiivisesta ainesosasta suositun ainesosan luonnonkosmetiikassa, oli se sitten kasvovoiteiden ja seerumien kosteuttavia ainesosia tai tehosteena ikääntymisen estämisessä silottavien, kiinteyttävien ja elastisuutta edistävien ominaisuuksiensa ansiosta. Bioteknisesti tuotettua hyaluronihappoa pidetään paljon yhteensopivampina kuin aiempia eläinmateriaalien uuttamisesta saatuja, koska siinä ei ole vuorovaikutusta eläinproteiinien kanssa. Ilman eläinperäisiä ainesosia, se on hyväksytty myös sertifioidulle luonnonkosmetiikalle (esim. NATRUE-sertifioitu).


Santaverden hyaluronihappoa sisältävät tuotteet

Santaverdella luotetaan myös kosteuttavaan hyaluronihappoon. Joissakin kasvovoiteissa, kuten: cream medium, matalan molekyylipainon omaava hyaluronihappo varmistaa intensiivisen kosteuden saannin.

Santaverde käyttää myös luonnollista hyaluronihappoa ikääntymistä estävissä tuotelinjoissa, kuten ennaltaehkäisevässä tuotesarjassa age arotect. Kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta, jotka täyttävät ihon sisältä, ainesosa tuotteissa, kuten: age protect seerumi tasoittaa ihoa hellävaraisesti.

Uutta Santaverde -sarjassa: Hyaluronihappo silmänympärysseerumi hajusteeton, viilentävä ja kosteuttava silmänympärysseerumi, jossa on matalamolekyylipainoinen hyaluronihappo, auttaa vähentämään turvotusta ja täyttämään juonteita. Se sopii erityisen hyvin herkälle iholle ja tarjoaa välittömän viilentävän vaikutuksen.


Hyaluronihappo suun kautta käytettäväksi

Kosmetiikan lisäksi hyaluronihappoa käytetään myös ravintolisien, lääkevalmisteiden ja injektioiden muodossa. Juomana tai kapselina otettuna hyaluronihapon sanotaan vähentävän ryppyjen syvyyttä pitkällä aikavälillä, parantavan ihon kosteutta ja nivelten liikkuvuutta. Suuren molekyylipainonsa vuoksi hyaluronihappo imeytyy kuitenkin huonosti suun kautta. Hyaluronihappoa käytetään usein lääkkeen kaltaisissa valmisteissa, kuten nenäsuihkeissa ja silmätipoissa nenän limakalvojen ja silmien kosteuttamiseksi. Suoraan niveliin ruiskutettuna se voi tukea liikkuvuutta nivelrikon hoidossa.


Muut ikääntymistä estävät vaikuttavat aineet

Hyaluronihappo on vain yksi aktiivinen ainesosa, jota käytetään anti-aging kasvojenhoitotuotteissa. Hyaluronihapon vaikutusta voidaan tukea myös, jos siihen yhdistetään muita kosteusvoiteita, antioksidantteja, proteiineja, rasvahappoja ja vitamiineja.

C- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteina yhä suositumpia ikääntymistä ehkäisevässä hoidossa. Ne suojaavat ihoa haitallisilta vaikutuksilta ja stimuloivat ihon kollageenin tuotantoa. E-vitamiini edistää myös solujen uusiutumista ja tekee ihosta vastustuskykyisemmän viruksia vastaan. C-vitamiini antaa iholle lisää joustavuutta vahvistamalla kollageenirakennetta ja tasapainottaa pigmenttiä. Toinen antioksidantti, jota käytetään anti-aging -tuotteissa, on koentsyymi Q10. Se toimii solujen energiantoimittajana, stimuloi niiden uusiutumista ja vahvistaa sidekudosta. Kollageeni on myös laajalti käytetty tehosteaine ryppyjä ehkäisevässä kasvojenhoidossa. Kuten hyaluronihappo, myös kollageeni on kehon tuottama aine, jonka pitoisuus vähenee vuosien myötä. Paikallinen kollageenin antaminen ei voi täyttää varastoa, mutta kosteutta sitovana kollageeni saa ihon näyttämään sileämmältä ja tasaisemmalta.

Santaverden Kollageeni tipat sisältävät kasvipohjaista, vegaanista kollageenia, joka on bioteknologisesti saatu maissi-, soija- ja vehnäproteiineista. Lisäksi spirulinaleväuute auttaa stimuloimaan ihon omaa kollageenisynteesiä.

Retinolia tai A-vitamiinia ei voi puuttua ikääntymistä ehkäisevien aktiivisten ainesosien luettelosta. Antioksidanttina se auttaa säätelemään vapaiden radikaalien negatiivista vaikutusta ihoon ja ehkäisee ihon ikääntymistä. Ihon pigmentoitumista ja auringon aiheuttamia ryppyjä voidaan vähentää. Ainesosa bakuchiol on yleistymässä erityisesti sertifioidussa luonnonkosmetiikassa luonnollisena, mietona retinolivaihtoehtona. Bakuchiolilla on samanlainen vaikutusspektri kuin retinolilla, mutta se on paljon siedettävämpi.

Toinen uusi lisäys Santaverden tuotevalikoimaan ovat Bakuchiol tipat elvyttävänä hoitotehosteena.

Artikkelin tuotteet
-40 %
Tasapainottaa ihon mikrobiomia Kaikille ihotyypeille Anti-inflammatorinen vaikutus
21.99€ 36.65€
Vahvistaa ihon rakennetta Vähentää hyperpigmentaatiota Vaativalle ja herkälle iholle
57.65€
Aktivoi solujen uusiutumista Korjaa pigmenttimuutoksia Syväkosteuttaa
57.65€
Aktivoi ihon uusiutumista Tasapainottaa ihoa Hajusteeton
31.40€
UUTUUS
Pitkäkestoinen kosteutus Täyteläistää ihoa Sis. oligohyaluronaania
31.40€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...