Aromaterapia ja eteeriset öljyt ihonhoidossa

Julkaistu 22.04.21

Aromaterapia juontuu kreikan kielestä ja tarkoittaa hoitoa lääkekasveista uutetuilla eteerisillä öljyillä. Aromaterapia liittyy monin tavoin tuoksuihin. Kukkien, lehtien, hedelmien ja juurien aromaattiset tuoksut stimuloivat tunteita ja ajatuksia sekä virkistävät ja antavat hyvän olon tunteen. Aromaterapialla on myös fyysisiä vaikutuksia, kuten kehon ja ihon biokemialliset muutokset, jotka vaikuttavat hormoneihin ja entyymeihin.

Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt uutetaan aromaattisista lääkekasveista, ne ovat biokemiallisesti lähempänä kaasuja kuin rasva-aineita. Eteerisissä öljyissä on kevyt ja haihtuva koostumus, joka imeytyy nopeasti iholle. Ne eivät ole vesiliukoisia, mutta liukenevat muihin öljyihin, rasvamaisiin aineisiin ja alkoholiin.

Eteeriset öljyt vaikuttavat sekä suorasti että epäsuorasti. Suorat vaikutukset; osa eteerisistä öljyistä on antibakteerisia ja antiseptisiä sekä neutraloivat tiettyjä mikro-organismeja. Suorat vaikutukset ovat biokemiallisia muutoksia. Aromaattiset molekyylit sekä tietyt hormonit muistuttavat toisiaan kuten esimerkiksi salviassa on estrogeenin aineosia.

Eteeriset öljyt vaikuttavat epäsuorasti hajuaistin välityksellä energisoiden keskushermostoa. Nenän hermosolut ovat yhteydessä aivojen osaan, joka vaikuttaa mm. verenpaineeseen, hengitykseen ja muistiin.

Yhteys ihoon

Eteeriset öljyt ovat haihtuvia ja imeytyvät ihoon helposti. Vaikka iho on tietyllä tavalla vesitiivis, se pystyy imeyttämään itseensä öljyjä ja kaasuja. Kokeellisesti on osoitettu, että eteerinen öljy tunkeutuu ihon pinnasta sisään. Tämän jälkeen karvatupessa oleva rasva kuljettaa sen eri puolille kehoa verenkierron ja imunestekierron välityksellä. Eri öljyt imeytyvät ihoon eri nopeudella, lisäksi eteerisen öljyn imeytymistä ja kulkua verisuonessa pystytään seuraamaan. Tämä samankaltaisuus ihon kanssa saa aikaan sen, että eteeriset öljyt pystyvät säilyttämään elinvoimansa sekä hoitamaan sisältä päin.

Valmistus

Eteeriset öljyt erotetaan tavallisesti kasveista höyrytislaamalla, mutta on olemassa myös muitakin menetelmiä kuten puristaminen, enfleurage ja maserointi. Höyrytislauksessa vastakerätyt tai kuivatut kasvit altistetaan höyrylle, tällöin höyry vapauttaa eteeriset öljyt, joita on kasvin rauhasissa. Öljyt sekoittuvat höyryyn, joka kondensoituu ja muuttuu nesteeksi. Tämän jälkeen eteeriset öljyt voidaan erottaa vedestä. Tässä prosessissa syntyy eteerisiä öljyjä sekä kukkaisvettä.

Tiesitkö, että kaikenlaiset sitrusöljyt otetaan talteen puristamalla?

Laatu

Eteeristen öljyjen laatu riippuu monista erilaisista tekijöistä, kuten kasvilajeista, kasvuolosuhteista sekä uuttamis- ja valmistusmenetelmistä. Eteerisessä öljyssä on vaikuttavia aineita, jotka voidaan jakaa satoihin luonnollisiin kemiallisiin aineisiin, joilla on erilaisia yhteisvaikutuksia. Vaikuttavat aineet tunnistetaan kromatogrammin avulla, jonka perusteella syntyy öljyn kemiallinen profiili. Puhtaissa eteerisissä öljyissä on ainutlaatuisia terapeuttisia ominaisuuksia ja öljyjä yhdistettäessä niiden teho moninkertaistuu. 

Ihonhoidossa

Eteeriset öljyt ovat rasvaliukoisia ja ne sekoittuvat ihon taliin, josta ne kulkeutuvat hikirauhasten ja karvatuppien kautta soluväliaineeseen, ja siitä laskimoverenkierto ja lymfakierto kuljettavat kaikkialle elimistöön. Eteeriset öljyt voidaan todeta verikokeesta noin 20 minuutin - 2 tunnin kuluttua iholle levittämisestä. Öljyt viipyvät elimistössä käytetyn öljyn määrästä ja laadusta riippuen sekä henkilön metabolismi huomioon ottaen noin 1-5 päivää.

  • Soluttoimintaa elvyttävät öljyt: Neroli ja Laventeli
  • Kuona-aineiden poistumista kiihdyttäviä ja niiden kertymistä elimistöön ehkäisevät öljyt: Pelargonia
  • Pintaverenkiertoa elvyttävät öljyt: Ruusu
  • Talirauhasten toimintaa tasapainottavat öljyt: Ylang ylang
  • Haitallisten bakteerien kasvua hillitsevät ja toimintaa ehkäisevät öljyt: Neroli
  • Herkkää ja rikkoutunutta ihoa rauhoittavat, tulehduksia ehkäisevät öljyt: Ruusu ja Laventeli
  • Kasvihormoneja sisältävät ja hormonitoimintaa tasapainottavat öljyt: Pelargonia ja Ylang ylang
  • Stressiä lievittävät ja ihoa tasapainottavat öljyt: Neroli, Laventeli, Jasmiini, Ylang ylang ja Ruusu


Provida Organics öljyt ovat puhtaita aitoja eteerisiä öljyjä. Niihin ei ole lisätty muita aineita (valmiiksi laimennetut öljyt, on laimennettu puhtaaseen luomulaatuiseen kasviöljyyn), eikä sekoitettu esimerkiksi synteettisiä tuoksukomponentteja. Öljyt ovat erittäin korkealaatuisia ja turvallisia oikein käytettynä. Tutustu koko valikoimaan täältä.
Artikkelin tuotteet
Elvyttävä Ikääntymismuutoksiin Energisoiva
14.00€
Suosittu Rauhoittaa Stressiin ja univaikeuksiin
14.00€
Raikas Lievittää stressiä Stimuloiva
6.40€
Hedelmäinen Sopii huonetuoksuksi Kylpyihin
10.00€
Kukkainen ja makea Tasapainottaa Rentouttaa
25.30€
Voimakkaan kukkainen "Rakkauden öljy" Rentouttava
16.55€
Lempeä huonetuoksuna Sopii hierontaöljyyn Herkälle iholle
11.45€
Tasapainottava Harmonisoiva Kaikille ihotyypeille
14.00€

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...