Iho-ongelmien hoito

Julkaistu 07.12.23



Lähes kaikki yleiset iho-ongelmat voidaan luokitella yhteen viidestä kategoriasta. Dr. Hauschkalla pidetään näitä ongelmia väliaikaisina, ei pysyvinä tiloina, ja jokaiseen niistä löytyy apua hoitamalla ihoa oikein. Viisi yleisintä ongelmia aiheuttavaa ihotyyppiä ovat:


Rasvainen iho syntyy, kun iho toimii liian aktiivisesti. Solujen uusiutuminen on nopeutunut ja talirauhaset toimivat liian kiivaasti, mistä seuraa rasvan ja talin ylituotantoa. Yliaktiivisen, rasvaisen ihon ongelmia ovat ihon pinnan rasvaisuus, näppylät, kirjavuus, paiseet, finnit, tulehdus ja arpeutuminen.

Kuiva iho syntyy, kun ihon normaalit ihoa uudistavat järjestelmät uinahtavat. Iho lakkaa kosteuttamasta itseään, talirauhaset laiskistuvat ja tuottavat vähemmän talia. Usein orvaskesi on heikko, jolloin kosteutta pääsee helposti ihon pinnalle haihtumaan. Lopputulos on kuiva, halkeillut, hilseilevä iho, joka saattaa kuoriutua irti pieninä palasina. Iho kärsii kirjaimellisesti nestehukasta ja tarvitsee oikeanlaista apua.

Yllättävää kyllä, usein kuiva iho on seurausta siitä, että iho on tullut riippuvaiseksi kosteusvoiteista, jotka ovat korvanneet iholle kuuluvat toiminnot. Aivan kuten luiden, lihasten ja elinten, myös ihon täytyy antaa työskennellä, jotta se toimisi niin kuin pitää. Jos liikkuminen estetään, lihakset surkastuvat ja luut haurastuvat. Samoin jos ihoa ylikuormitetaan kosteusvoiteilla ja synteettisellä kosmetiikalla, ihon luonnollinen kosteutus- ja paranemiskyky surkastuvat.

Muita ihon kuivumisen syitä ovat liiallinen altistuminen auringonvalolle, sisäilman ilmastointi ja lämmitys, ympäristön saasteet, kovien kuorinta-aineiden ja keinotekoisen kosmetiikan käyttäminen ja riittämätön vedenjuonti. Iho pitää parantaa, erityisesti orvaskesi, joka varjelee kosteutta.

Herkkä iho voi oireilla kahdella tavalla: Se voi punoittaa, minkä aiheuttaa liiallinen veren virtaaminen johonkin kasvojen tai vartalon osaan. Verisuonet laajentuvat ja usein myös halkeilevat näkyviksi. Punaisuutta aiheuttavat ja pahentavat väsymys, stressi, mausteisten ruokien ja alkoholin ylenpalttinen nauttiminen sekä lämpötilojen ja säiden vaihtelut. Couperosa ja ruusufinni ovat tämän herkkyystyypin yleisiä ilmentymiä.

Toinen herkkyystyyppi ilmenee niin, että iho hilseilee, kutiaa ja sille syntyy punaisia laikkuja. Reagointia voivat aiheuttaa henkinen stressi, lämpö- ja säätilan muutokset ja matkustaminen.

Ikääntyvä iho vanhenee tavallistakin nopeammin, jos altistumme liiaksi vapaille radikaaleille. Niiden pääasiallisia lähteitä ovat tupakansavu, auringonvalo, teollisuuden ja ympäristön saasteet, pääasiassa pitkälle jalostetuista ja eläinkunnan tuotteista koostuva ruokavalio sekä pitkittynyt stressi.

Normaalissa ihossa perustoiminnot eli kosteutus, parantuminen, uudistuminen ja puhdistuminen tapahtuvat tasapainoisesti. Useimmilla normaali-ihoisilla on kausia, jolloin ihon jotkin alueet ovat hieman rasvaisia ja toiset kuivia. Tällöin puhutaan sekaihosta.

Iho on siitä ihmeellinen elin, että se parantaa itseään jatkuvasti. Oikeissa olosuhteissa – terveyttä ylläpitävä ruokavalio, liikuntaa ja tervehdyttävät ulkoiset hoidot – iho pystyy säilyttämään paljon kauneudestaan ja hehkustaan.

Kokeile ihotestiä. Selvitä oman ihosi tarpeet ja saat kokonaisvaltaiset hoito-ohjeet.

Uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uutuuksista ja tarjouksista.
Loading...